Hlavní obsah

Kolibřík zvládne letět rychleji než stíhačka

– Berkeley
Novinky, BBC, Luděk Fiala

Sameček kolibříka je podle nové studie amerických vědců schopen za vteřinu uletět čtyřsetnásobek své délky. V měření rychlosti v poměru k délce těla tak s přehledem překonává nadzvukové vojenské stíhačky. Takto rychle dokáže kolibřík prosvištět vzduchem hlavně proto, aby udělal dojem na samičku.

Foto: Profimedia.cz

Kolibřík v letu

Článek

"Měřeno v poměru k délce těla dosahuje kolibřík maximální rychlosti, která převyšuje vojenskou stíhačku nebo raketoplán vstupující do zemské atmosféry,“ řekl BBC Christopher Clark z kalifornské univerzity v Berkeley.

Kolibřík měří zhruba 10 centimetrů. Urazí-li za vteřinu čtyřsetnásobek své délky, znamená to, že je schopen krátkodobě vyvinout rychlost až 144 km/h. Vědci dosud uváděli jeho maximální rychlost pouze kolem 50 km/h. Peří kolibříků při takto vysokých rychlostech vydává charakteristický hluk, který přispěl k anglickému označení hummingbird (bzučivý pták).

Stíhačka F-15 měří necelých dvacet metrů. V menších výškách, kde panuje odpovídající odpor vzduchu, který musí překonat i kolibřík, vyvine maximální rychlost 1450 km/h, tedy 403 m/s. Svou vlastní délku tak za vteřinu překoná jen dvacetkrát.

Přeborník v akceleraci 

Vědec natáčel střemhlavé pády kolibříků kamerou, která je schopná zachytit 500 snímků za vteřinu. K obdivuhodným výkonům přiměl ptáky instalací vycpaných modelů kolibřích samiček.

Stíhačky nicméně předčí kolibříky v akceleraci. Přesto jsou i v této disciplíně kolibříci přeborníky v živočišné říši. "V pokročilé fázi střemhlavého pádu, než roztáhnou křídla, aby zabrzdili, procházejí okamžitým zrychlením, které nebylo dosud zaznamenáno u žádného jiného organismu při vzdušném manévru,“ řekl Clark s tím, že se u toho ptáci obejdou bez výkonné turbíny.

Studie podle Clarka ukazuje, jak lákání zvířat na model partnera umožňuje zkoumat nejzazší limity schopností živočichů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám