Hlavní obsah

Moře u Velké Británie vyplavilo gigantickou medúzu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Medúzu o průměru zhruba 121 centimetrů vyplavilo moře u břehů severního Devonu ve Velké Británii. Typ medúzy, který se na břehu objevil, způsobuje člověku při kontaktu s chapadly palčivou vyrážku. Fotograf Peter Stapleton, který vyplavenou medúzu vyfotil drží v utajení přesné místo, kde medúzu našel, aby nezpůsobil paniku.

Foto: Profimedia.cz

Setkání s medúzou plavce většinou pekelně bolí.

Článek

"Přišla ke mně jedna žena a řekla mi, že je na druhé straně pláže obrovská medúza. A opravdu, šlo o největší medúzu, jakou jsem kdy v životě viděl. Měla asi 120 centimetrů veliké tělo a chapadla," uvedl Stapleton.

"Z velké medúzy nebyli v šoku ale jen lidé. Stály okolo ní také volavky a působily stejně zmateně, jako lidé okolo nich. Ani se té medúzy nedotkly," dodal Stapleton.

Těla typických medúz jsou tvořena 95 procenty vody a nemají mozek ani kosti. Obvykle dorůstají velikosti okolo 30 centimetr a na plážích se objevují hlavně po soumraku v závislosti na teplotě vody, přílivu a odlivu.

Reklama

Výběr článků

Načítám