Hlavní obsah

Sklenička vína denně prodlouží život o pět let

Abstinence zdraví sice neškodí, ale život neprodlužuje. Naopak pravidelná dlouhodobá a především umírněná konzumace alkoholu může přidat až pět let života. Nejlepší výsledky jsou pozorovány při konzumaci dvou deci vína, dvou sklenic piva či dvou malých panáků tvrdého alkoholu denně. Dokládá to studie nizozemské Univerzity Wageningen.

Foto: archiv Mikrosvin.cz, Právo

Doporučené dávky alkoholu život podle studie prodlužují, větší množství jej ale zkracuje. Ilustrační foto.

Článek

Podle studie sledující čtrnáct set mužů po dobu čtyřiceti let je skutečně pravidelná dlouhodobá konzumace alkoholu prospěšná, ale striktně to platí pouze v případě, že denně člověk nevypije vyšší než doporučenou dávku.

Pokud doporočenou dávku překročí, zdravotní výhody alkoholu jsou ale překryty škodlivými účinky a život se naopak zkracuje.

Mobily provází turisty po rakouských vinných sklepích

Minulý rok se v České republice vyrobilo nejvíce vína v historii. Vínu se daří nejen v Česku, ale i v Rakousku, kde pro milovníky vína připravili průvodce po vinohradech do mobilu. Podle aplikace mohou cykloturisté brázdit od sklípku ke sklípku a nikdy nezabloudí. Více se dozvíte ZDE.

„Osoby, které konzumovaly pouze víno a dopřávaly si půl sklenice tohoto alkoholu denně, žili asi o dva a půl roku déle než ti, kteří pili pivo či tvrdý alkohol, ale o pět let déle než ti, kteří abstinovali zcela,“ tvrdí autoři studie z nizozemské Univerzity Wageningen. 

Reklama

Výběr článků

Načítám