Hlavní obsah

Stonehenge mohl sloužit pro starověké techno party

Novinky, jky
LONDÝN

Stonehenge, komplex kamenných kruhů na Salisburské pláni v jižní Anglii, by byl podle odborníků na akustiku ideální místo pro techno party a zejména trance by v jeho středu zněl výborně. Jeho akustické vlastnosti jsou podle univerzitního profesora Ruperta Tilla opravdu výjimečné.

Foto: archiv, Právo

Stonehenge

Článek

Profesor Till se dokonce neostýchá tvrdit, že byl Stonehenge postavený jako centrum prehistorické taneční zábavy. Podle Tillových experimentů je 5 000 let starý kamenný kruh ideální pro poslouchání elektronické taneční hudby.

Rupert Till je na univerzitě v Huddersfieldu zaměstnán jako expert na zvukové technologie. Podle jeho tvrzení tvoří kamenný kruh výborné akustické podmínky pro opakované rytmy, kterými se vyznačuje právě techno hudba a její odnože. Profesor to uvedl pro deník Sun.

Till otestoval hudební efekty Stonehenge na počítačovém modelu a poté i na betonové replice, která je postavená ve státě Washington v USA. Právě z těchto dvou pokusů došel k tvrzení, že starověcí Britové vytvarovali kameny tak, aby vytvářely speciální zvuky.

Stonehenge rezonuje

"Výsledky testů byly velmi zajímavé. Kameny jsou všechny natočené tak, aby odrážely zvuk tím nejideálnějším způsobem," uvedl profesor, jehož vedlejší povolání je dýdžej.

"Podařilo se nám reprodukovat zvuky lidí mluvících či tleskajících uprostřed Stonehenge přesně v tom provedení, jak to znělo před pěti tisíci let. Je jasné, že Stonehenge má velmi netypickou akustiku. Celé místo začne rezonovat podobně jako sklenička, které začnete jezdit prstem po okraji. Jednoduchý zvuk bubnů tak zněl neuvěřitelně živě a pozoruhodně," uzavřel Till.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám