Hlavní obsah

O absolventy IT oborů je zájem již během studia

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už několik let se český pracovní trh potýká s nedostatkem IT odborníků. Vysokoškolské vzdělání v oboru informačních a komunikačních technologií je přitom v České republice na světové úrovni. Díky tomu mnoho tuzemských talentovaných studentů a absolventů také po studiu zamíří do velkých nadnárodních firem.

Foto: Profimedia.cz

Firmy mají možnost oslovit studenty již během jejich studia.

Článek

České společnosti stále častěji po vzoru moderních západních firem sahají do řad univerzit a vysokých škol po studentech, které si mohou vychovávat „ k obrazu svému“ ještě během studia. Po úspěšném absolvování vysoké školy pak jsou připraveni nastoupit do zaměstnání a zastávat pozici, která již nějakou praxi vyžaduje. Navíc přicházejí se stále otevřenou hlavou a nejsou „zkaženi“ zaběhnutými pořádky.

Podpora společných projektů

To potvrzuje i Radovan Musil, ředitel vývojového centra společnosti Red Hat. „S Vysokým učením technickým v Brně, Masarykovou univerzitou a dalšími školami intenzivně spolupracujeme již několik let. Investujeme spoustu úsilí a financí do podpory vzdělávání a společných projektů. Máme tak možnost oslovit studenty a již při jejich studiu je podporovat a připravovat na budoucí kariéru v naší společnosti. S téměř třetinou našich zaměstnanců spolupracujeme již od jejich vysokoškolského studia.“

Víc než polovina získá práci už za studia

Na straně vysokých škol pak trendy v zaměstnávání absolventů IT oborů potvrzuje doc. Ing. Jaroslav Zendulka, CSc., děkan Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně. „Podle posledního průzkumu mezi absolventy naší fakulty získá práci ještě před ukončením studia 53 % z nich. Dalších 41 % studentů pak nastoupilo do práce do tří měsíců od ukončení studia.“

Témata absolventských prací na zakázku

Některé společnosti také intenzivně spolupracují přímo s vysokými školami a univerzitami a finančně podporují vědeckou činnost a výzkumné projekty studentů. Každoročně vychází celá řada zadání bakalářských a diplomových prací z potřeb těchto společností nalézat nové způsoby řešení odborných problémů. Některé práce pak mohou být způsobem řešení problému a jeho zpracováním natolik výjimečné, že zaujmou významné IT hráče nejen v České republice, ale i ve světě.

Nejlepší diplomky jdou do soutěže

Ty nejlepší každoročně hledá elitní soutěž ACM SPY o nejlepší IT diplomovou práci roku. Z 1881 úspěšně obhájených diplomových prací s IT tematikou se jich do úzkého výběru probojovalo 18. Letošní finalisté budou známi na počátku prosince. Někteří vítězové této soutěže z minulých let zastávají v současnosti důležité odborné pozice jak v soukromé sféře, tak i na akademické půdě, popřípadě zakládají světově úspěšné startupy.

Podle Tomáše Krátkého ze společnosti Profinit, který je zároveň manažerem soutěže ACM SPY, jsou právě absolventské práce klíčem k dobrému zaměstnání. „Firmy si vybírají studenty již na vysokých školách. Mohou se také domluvit s fakultami na vypsání témat absolventských prací, které navazují na reálné projekty. Student se tak stává součástí celého týmu a získává důležité zkušenosti,“ zdůrazňuje Krátký.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám