Hlavní obsah

Popularita životopisů Europass roste

Právo, kil

Obliba jednotného formátu životopisu, který se z iniciativy EU začal před deseti lety používat pod názvem Europass-životopis, roste. Jen za první polovinu letošního roku si jej podle průzkumu Evropského střediska pro rozvoj odborné přípravy Cedefop vyplnilo v různých jazycích více než 10 miliónů Evropanů.

Foto: Profimedia.cz

Životopis je součástí širšího balíčku dokumentů Europass.

Článek

Česká republika evropský trend potvrzuje. Zatímco v prvním pololetí roku 2014 byl počet životopisů, které si Češi vyplnili on-line, přes 87 tisíc, letos ve stejném období už to bylo přes 135 tisíc.

Vyplnění je snadné

„Nárůst je dán tím, že se jednak zvyšuje povědomí o evropském formátu životopisu, o kterém běžně informují své klienty i úřady práce, a za druhé je vyplnění životopisu poslední dva roky pro uživatele velmi snadné, návodné a při vyplňování ho provázejí rady a tipy, jak jednotlivé kolonky vyplnit,“ vysvětluje Irena Palánová, vedoucí Národního centra Europass.

Součást širšího balíčku dokumentů

Europass-životopis je strukturovaný formát životopisu, který má jednotnou podobu ve všech zemích EU a lze ho vyplnit zdarma on-line ve 27 jazykových verzích. Životopis je součástí širšího balíčku dokumentů Europass, k nimž patří také jazykový pas nebo dodatek k osvědčení. „Tyto dokumenty původně vznikly pro hledání práce a studia v zahraničí, postupně se ale ukazuje, že jejich využití je širší a že je lidé používají při hledání práce i v ČR,“ doplňuje Palánová.

Nejčastěji si životopis Europassu podle statistik Cedefop vyplňují lidé ucházející se o profese číšník, počítačový programátor, prodavač v obchodě, zdravotní sestra a kuchař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám