Hlavní obsah

Trh dává šanci absolventům s angličtinou

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká ekonomika od začátku letošního roku nabírá dech a s rostoucími zakázkami narůstá i potřeba firem přijímat nové zaměstnance. Počet nezaměstnaných klesl podle údajů ČSÚ pod půl milionu a výrazně přibývá volných míst. Společnosti proto hledají nové zaměstnance také v řadách absolventů středních a vysokých škol.

Foto: Profimedia.cz

Absolventi nejčastěji směřují do administrativy.

Článek

Souhrnné statistiky pracovního portálu Profesia.cz , které analyzují absolventské nabídky práce, potvrzují obecně známou zkušenost, že šance získat práci narůstá s úrovní kvalifikace.

V některých oborech to bez praxe nejde

Šanci na získání zaměstnání mají především ti, kdo hledají práci na plný úvazek a zároveň hovoří anglicky. Nejvíce absolventských nabídek je v oblasti výroby, obchodu, administrativy, energetiky či informačních technologií.

Naopak nejméně šancí mají absolventi v profesích typu právo, žurnalistika, překladatelství, farmaceutický průmysl a další. Důvodem je to, že pro výkon těchto povolání je nutná praxe.

Absolventi preferují administrativu

Pokud jde o samotné absolventy, ti nejčastěji směřují do administrativy. Administrativní práce jsou pro ně totiž dobrým startem v jejich kariéře. Mohou zde prokázat své dovednosti, jako jsou například organizační schopnosti, spolehlivost, zodpovědnost a práce s počítačem. Vedle administrativy se absolventi rovněž zajímají o cestovní ruch, školství či o ekonomiku nebo obchod.

Bez jazyků to dnes nejde

„Znalost cizích jazyků zvyšuje pravděpodobnost úspěchu absolventa při hledání uplatnění. Dnes už každý student ví, že bez znalosti alespoň jednoho cizího jazyka má malou šanci uspět na trhu práce. To dokazují i statistiky našeho portálu. Až 95% absolventů hovoří anglicky a skoro 50% německy,“ říká Zuzana Lincová z Profesia.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám