Hlavní obsah

Sehnat brigádu bude letos snazší

Podle agentur práce bude letos díky oživení na trhu práce pro studenty snazší než v předchozích letech sehnat brigádu. Nejvíce brigádnických míst se bude vyskytovat ve službách, obchodu, cestovním ruchu, zemědělství, lesnictví a ve výrobních firmách.

Foto: Profimedia.cz

Situace brigádníků má být letos příznivější než v předchozích letech.

Článek

Portál Jobs.cz do konce června očekává obsazení asi 25 000 brigád, tedy o pět až deset procent víc než loni. "Vzhledem k výraznému oživení na pracovním trhu bude letos situace brigádníků příznivější než v předchozích letech," uvedl mluvčí firmy Tomáš Dombrovský. Studenti by měli mít podle něj větší výběr příležitostí a o něco nižší konkurenci ze strany starších uchazečů než v posledních letech. „Ovšem i přes tento příznivý posun se nejspíš nedostane na všechny zájemce, kteří by si v létě tímto způsobem chtěli přivydělat,“ dodal.

Začít hledat už v květnu

Rovněž marketingová manažerka Grafton Recruitment Jitka Součková soudí, že díky oživování ekonomiky lze v létě očekávat více nabídek na brigádnickou práci, než bylo vloni. Firma loni ve srovnání s rokem 2013 zaznamenala osmnáctiprocentní nárůst brigádnických míst. Zájemcům o letní brigádu nicméně doporučuje hledat vhodnou příležitost s dostatečným předstihem, například v květnu.

Firmy jsou velkorysejší

„Trh práce od loňského podzimu rychle oživuje a firmy začínají být velkorysejší při využívání flexibilní pracovní síly. Již loni jsme ve firmě zaznamenali padesátiprocentní nárůst v počtu brigád a podobný trend očekáváme i letos v létě,“ potvrdil marketingový manažer ManpowerGroup Jiří Halbrštát. Podle něj se to týká jak sezónních prací, zemědělství, i dočasných náhrad za lidi v době dovolených za zaměstnance. "Rostoucí poptávku po brigádnících vidíme i ve výrobě, v logistice a call centrech," dodal.

Neotálet s výběrem

Nejvíce brigád na léto firmy budou inzerovat již od dubna a především v květnu. Na některé inzeráty přitom najmou i několik brigádníků najednou. V průběhu července by mělo být „na poslední chvíli” obsazováno ještě 5 000 až 6 000 brigádnických pozic, upozornil Dombrovský. Dlouhodobější brigády bývají podle něj obsazovány s určitým předstihem, vyplatí se neotálet s výběrem příliš dlouho.

Reklama

Výběr článků

Načítám