Hlavní obsah

Poradna: Jak skloubit pracovní dobu a péči o dítě?

V pracovním životě je běžné, že zaměstnanci pečující především o malé děti potřebují z různých důvodů upravit pracovní dobu tak, aby se mohli o své děti postarat. Jak v tomto případě mají zaměstnanci postupovat a musí jim zaměstnavatel vyhovět?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Chtěl bych se zeptat, jestli mi musí zaměstnavatel umožnit chodit později na směnu. Jelikož musím odvádět děti do školky a družiny, nejsem schopen být včas na pracovišti. Pracuji v tomto zaměstnání již několik let v pracovním poměru na dobu neurčitou.

Kratší pracovní doba nebo jiná vhodná úprava pracovní doby

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen přihlížet při zařazování zaměstnanců do směn též k potřebám zaměstnankyň a zaměstnanců pečujících o děti. Zaměstnavatel musí vyhovět žádosti o kratší pracovní dobu nebo o jinou vhodnou úpravu pracovní doby podané zaměstnancem, který pečuje o dítě mladší 15 let, těhotnou zaměstnankyní, nebo zaměstnancem, který prokáže, že dlouhodobě pečuje o osobu závislou na péči jiného ve II. nebo vyšším stupni.

V případě kratší pracovní doby dochází k tzv. zkrácení úvazku, kdy zaměstnanec celkově pracuje méně, v důsledku čehož následně i pobírá adekvátně nižší mzdu. V případě jiné vhodné úpravy pracovní doby se může jednat například o posunutí daného rozvržení pracovní doby, přeházení směn apod. V tomto případě však zaměstnanec celkově vykonává stejné množství práce a tedy i nadále pobírá stejnou výši mzdy.

Žádost a možnosti jejího odmítnutí

V žádosti o úpravu/zkrácení pracovní doby by zaměstnanec měl konkrétně uvést, o jakou úpravu pracovní doby žádá. Pokud nepodá dostatečně podrobnou žádost, může očekávat, že ho zaměstnavatel vyzve, aby ji doplnil.

Zaměstnavatel může tuto žádost odmítnout pouze, bráni-li mu v tom vážné provozní důvody. Vážnými provozními důvody jsou takové, které by znemožnily, narušily nebo vážně ohrozily řádný provoz zaměstnavatele, tedy výkon činností a plnění úkolů souvisejících s výrobou, poskytováním služeb nebo s jinými činnostmi, kterými se zaměstnavatel zabývá.

Není úplně dořešeno, zda by měl zaměstnavatel žádosti vyhovět i za cenu toho, že bude muset přijmout nového zaměstnance. Nejvyšší soud v nedávném rozhodnutí takovou možnost naznačil, ale jde o velmi sporný názor, který se u velké části odborníků nesetkal s pochopením.

Shrnutí

Ve vašem případě je možné požádat zaměstnavatele o kratší pracovní dobu či o její jiné rozvržení, abyste stihl ráno odvést děti do školky a družiny. Při kratší pracovní době je nutné počítat s tím, že úměrně s délkou pracovní doby se vám sníží mzda. Zaměstnavatel vaší žádosti musí vyhovět, ledaže by mu v tom bránily vážné provozní důvody. Je dobré dodat, že každou žádost je nutné posuzovat zvlášť s přihlédnutím k daným okolnostem, danému provozu a rovněž k práci, kterou zaměstnanec vykonává. Pokud by vaši žádost zaměstnavatel odmítl, požadujte odůvodnění, abyste se případně mohl proti takovému odmítnutí bránit.

Odpovídali Ondřej Chlada a Jakub Lejsek z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám