Hlavní obsah

Úřad práce zajistí pracovníky na odklízení sněhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Města, obce i firmy, které se potýkají s přívaly sněhu, mohou o pomoc požádat úřady práce. Úředníci jim zajistí na odklízení či údržbu chodníků a cest potřebné síly, a to na veřejně prospěšné práce. Uplatní se tak lidé bez zaměstnání, sdělila mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Foto: Profimedia.cz

Veřejně prospěšné práce se využívají hlavně při pomocných činnostech, při údržbě či úklidu.

Článek

„Jsme schopni zajistit zejména městům, obcím a dalším zaměstnavatelům v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance a maximálně zkrátit řízení, která s touto agendou souvisejí. Mohou nás kontaktovat e-mailem, telefonicky i osobně,” uvedla Kateřina Sadílková, která je pověřená řízením úřadu práce. Ten na veřejně prospěšná místa přispívá.

Přednost dostanou dlouhodobě nezaměstnaní

Veřejně prospěšné práce se využívají hlavně při pomocných činnostech, při údržbě či úklidu. Sjednávají se maximálně na 12 měsíců. Přednostně takové místo dostanou lidé, kteří jsou bez práce víc než pět měsíců a jimž hrozí dlouhodobá nezaměstnanost. „Systém je výhodný pro všechny zúčastněné strany. Úřad práce pomůže uchazečům o zaměstnání získat na určitou dobu místo. Obce, kraje a firmy zase dostanou potřebné zaměstnance, které by nemohly přijmout nastálo,” upřesnila Beránková.

Podle ní loni ke konci listopadu úřad do takového zaměstnání umístil 16 350 lidí. Za 11 měsíců minulého roku na místa přispěl částkou přes 1,87 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám