Hlavní obsah

Tři čtvrtiny lidí chodí do práce i během nemoci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplakané listopadové počasí přináší kromě ponuré nálady i zvýšený výskyt nejrůznějších viróz. Lidé kašlou a kýchají nejen ve veřejných dopravních prostředcích, ale, což je horší, i na své kolegy v pracovním kolektivu.

Foto: Profimedia.cz

Lidé kašlou a kýchají na své kolegy v práci.

Článek

Podle šetření pracovního portálu Prace.cz 74 procent zaměstnanců přiznává, že do práce chodí i během nemoci. Důvody pro své počínání mají různé: 39 procent zaměstnanců se bojí, že by s nemocenskou nevyšlo, 28 procent za sebe nemá záskok a sedm procent zaměstnanců se bojí výpovědi. Z téměř tří a půl tisíce lidí, mezi nimiž portál Prace.cz své šetření prováděl, pouhých 11 procent uvedlo, že v případě ochoření zůstává doma na nemocenské, dalších osm procent si pak vezme dovolenou.

Šíření nákazy je bezohlednost

„Chodit do práce během chřipky nebo virózy je bezohledné zejména vůči kolegům, i když můžeme chápat, že pokles příjmů je zejména u profesí závislých na provizích nebo spropitném výrazný. V takové situaci by měl ale zasáhnout manažer. Situace, kdy mu následně ulehne s chřipkou najednou celé oddělení, pro něj bude velice nepříjemná,“ připomíná Hana Kostovičová z pracovního portálu Prace.cz.

“Sickdays” pomáhají

Právě proto v některých firmách nabízejí takzvané sickdays – většinou tři dny, které je možné proležet doma bez lékařského potvrzení a snížení platu. Spolu s víkendem to obvykle na vyléčení virózy stačí, nemocný přitom nenakazí celý kolektiv. Zároveň je v některých podnicích možné domluvit se na přeložení směn a ani v tomto případě zaměstnanec neztrácí nárok na standardní mzdu.

Zaměstnance přitom nelze nutit, aby v době nemoci pracovali. Každý zaměstnanec má právo na nemocenskou dávku v případě pracovní neschopnosti delší než tři dny. První dva týdny mu dávku vyplácí zaměstnavatel, počínaje 15. dnem pak povinnost platby přebírá Česká správa sociálního zabezpečení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám