Hlavní obsah

Češi riskují ztrátu svých dat v mobilních zařízeních

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pracovní kontakty, ale i korespondenci a soukromé fotografie může navždy ztratit více než polovina Čechů. Průzkum společnosti Intel odhalil, že lidé zálohují data na svých mobilních zařízeních jen sporadicky.

Foto: Profimedia.cz

Cenu dat si většinou uvědomíme až v okamžiku ztráty.

Článek

Více než pětina Čechů (22 %) již přišla v důsledku ztráty, krádeže, ale i nenávratného poškození o svůj mobilní telefon. „Přesto si 60 % uživatelů nikdy nezálohuje obsah svého chytrého telefonu ani tabletu (67 %) a mohou tak navždy přijít o uložená data, fotografie, videa a SMS korespondenci,“ shrnuje výsledky alarmujícího průzkumu Martin Vařbuchta, manažer společnosti Intel. V případě stolních a přenosných počítačů je situace jen o něco lepší: v průměru je nezálohuje 30 procent Čechů.

Množství ukládaných dat stoupá

Množství dat ukládaných v mobilech, tabletech a počítačích přitom závratně stoupá. Zatímco před pěti lety lidé přišli v nejhorším případě o kontakty a SMS zprávy, dnes riskují ztrátu velmi osobních či dokonce intimních dat.

„V mobilních zařízeních uchovávají stovky fotek, videí a řadu dalších velmi osobních a citlivých dat. Jejich cenu si většinou uvědomí až v okamžiku ztráty,“ říká Jiří Palyza, ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu (NCBI).

Jednou za 14 dní je minimum

Frekvence zálohování by měla být podle Národního centra bezpečnějšího internetu závislá na způsobu využívání mobilního zařízení nebo počítače.

„Pokud je přístroj využíván ke služebním účelům a data se neustále mění, zálohování musí probíhat denně. Domácí uživatelé by měli zálohovat týdně či alespoň každých 14 dní. Nejlepší je pořídit si bezpečnostní software či aktivovat v mobilu funkce, které zálohování či obnovu dat provádí automaticky,“ doporučuje Palyza.

Nejbezpečnější je hard disk

Co do způsobu zálohování je podle průzkumu společnosti Intel nejpreferovanější externí harddisk: data na něj ukládá více než polovina uživatelů počítačů, telefonů a tabletů. Do on-line úložišť v cloudu zálohuje zatím jen 12,4 % uživatelů. Pevný disk jako bezpečné úložiště doporučuje i Národní centrum bezpečnějšího internetu.

Smazat data na dálku

Z průzkumu Intel dále vyšlo najevo, že v případě ztráty mobilního zařízení běžní koncoví uživatelé nevyužívají programy, které dokážou smazat data na dálku, nejspíše proto, že o nich nevědí. „Přestože programy či způsoby mazání dat na dálku existují pro soukromé použití prakticky u všech mobilních operačních systémů, reálně by je v případě ztráty využilo jen 18 procent majitelů mobilních telefonů a 12 procent majitelů tabletů,“ rekapituluje výsledky Martin Vařbuchta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám