Hlavní obsah

Hledání práce je běh na dlouho trať

Právo, kil

Vedle standardních postupů prosazují firmy v poslední době nové metody efektivního získávání potřebných informací o uchazečích o zaměstnání. Nejčastější jsou však stále klasické telefonické rozhovory, kdy se personalista snaží získat doplňující informace o kandidátovi, na jejichž základě se rozhodne o pozvání na pohovor.

Foto: Profimedia.cz

První kontakt s personalistou bývá klíčový.

Článek

Dalšími metodami jsou dotazníky, jež zájemci vyplňují on-line z domova. A v neposlední řadě to mohou být také videodotazníky, tedy aplikace, kde jsou předvoleny otázky, na něž kandidát odpovídá před webovou kamerou snímající jeho bezprostřední reakce. Ať již způsob oslovení bude jakýkoli, nezapomeňte, že první kontakt s personalistou bývá klíčový.

Zanechat dobrý dojem

„V případě, že po tomto prvním kontaktu nedostanete pozvánku k osobnímu pohovoru, nezoufejte. Na začátku výběrového řízení se často stává, že společnost vybírá vhodné uchazeče podle striktně nastavených kritérií. Její požadavky se ale mohou s časem vyvíjet a již za pár týdnů se na vás může obrátit s nabídkou na juniornější či seniornější pozici, jíž budou vaše zkušenosti přesně odpovídat. Je tedy důležité zanechat dobrý dojem i při krátkém předběžném telefonátu,“ upozorňuje Lucie Žáková, konzultantka personální společnosti Hays Czech Republic.

Nepodcenit přípravu

V případě, že budete pozváni k osobnímu setkání, nepodceňte přípravu včetně oblečení – hraje významnou roli při vytváření prvního dojmu. Prostudujte si internetové stránky společnosti, zjistěte si dostupné informace o jejích výsledcích, situaci, konkurenci. „Rozhodující je detail, informovaností určitě zapůsobíte,“ zdůrazňuje Žáková.

Mít promyšlený kariérní plán

Na pohovor hlavně přijďte včas, raději počítejte s časovou rezervou. Kandidáti jsou běžně vystaveni trémě a není třeba se zpožděním znervózňovat ještě více.

„Při samotném pohovoru se soustřeďte, odpovídejte jasně a věcně. Každou otázku vítejte jako možnost ‚prodat se‘. Nikdo neočekává, že na dané pozici zůstanete do konce své profesionální dráhy, proto si rozhodně připravte odpověď pro případ, že se personalista zeptá na vaše profesní cíle a kariérní plán,“ připomíná Žáková.

Dojde i na testování

Nenechte se zaskočit tím, že často bývají součástí pohovoru testy, a to jak jazykové, tak technické, či logicko-analytické. Na pohovoru jste zkrátka zahrnuti různými typy otázek a stejně tak dostanete prostor na dotazy i vy.

Neúspěch berte jako zkušenost

A co když přes veškerou snahu pohovor neskončí nabídkou spolupráce? „Berte to jako příležitost k získání zkušeností. Hledání práce je běh na dlouhou trať a záleží především na vás, kdy a jak ho dokončíte,“ připomíná Lucie Žáková ze společnosti Hays.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám