Hlavní obsah

Uchazeči o práci podceňují znalost jazyků

Právo, kil

Personální agentura Grafton Recruitment zveřejnila výsledky svého průzkumu jazykových znalostí uchazečů o zaměstnání. Z přehledu vyplývá, že úroveň jazykových znalostí testovaných Čechů je průměrná až podprůměrná.

Foto: Profimedia.cz

Pouhé půlprocento testovaných angličtinářů ovládalo jazyk na výbornou.

Článek

Nejlepší znalosti prokázali testovaní uchazeči ve francouzštině, naopak nejméně „jedniček“ dostali kandidáti z angličtiny. Překvapivě nízká je mezi Čechy znalost němčiny, a to i přesto, že trh práce nyní němčinářům nabízí řadu pracovních příležitostí především ve výrobních firmách.

Česká znalost angličtiny se pravidelně objevuje na posledních místech žebříčků a alarmující je, že se to týká i jazykové výbavy nejmladší generace

Průzkum provedený během prvního pololetí letošního roku prověřil úroveň jazykových znalostí bezmála 8000 uchazečů o zaměstnání. Testování probíhalo s pomocí diagnostického systému iTester, který je bezplatně dostupný na stránkách agentury. Dosažené průměrné až podprůměrné výsledky odpovídají i průzkumům prováděným v rámci EU, v nichž Česká republika opakovaně vychází jako země, jejíž obyvatelé význam znalosti cizí jazyků mimořádně podceňují a cizí jazyky ovládají nejméně. Česká znalost angličtiny se pravidelně objevuje na posledních místech žebříčků a alarmující je, že se to týká i jazykové výbavy nejmladší generace.

Nejslabší je angličtina

Téměř tři čtvrtiny všech testovaných kandidátů si ověřovalo své znalosti angličtiny. Pouhé půlprocento z nich ovládalo testovaný jazyk na výbornou, což je nejméně ze všech zkoušených jazyků. Naprostá většina angličtinářů se svými znalostmi pohybovala uprostřed hodnoticí škály. Nejlepších výsledků přitom dosahovali testovaní uchazeči z Plzeňska.

Nejlépe svůj jazyk ovládají francouzštináři – více než 17 % z nich zaznamenalo nejvyšší počet bodů a i tady byli nejúspěšnější zájemci z Plzeňského kraje. V případě italštiny, ruštiny i španělštiny bylo poměrně velké množství těch, jejichž jazykové znalosti jsou dosud na minimální úrovni, ale i tady platí, že úroveň jazykové vybavenosti většiny testovaných se pohybuje zhruba uprostřed škály.

Sousedství Německa nepomáhá

Němčinu nejlépe ovládají uchazeči z Prahy a z Plzeňska. Mezi zástupci ostatních krajů, které – podobně jako v případě západních Čech – sousedí s německy hovořícími oblastmi, se nenašel nikdo, kdo by tuto řeč ovládal na jedničku.

Tato skutečnost je v rozporu s požadavky zaměstnavatelů, především z oblasti automobilového průmyslu. I zde sice přetrvává poptávka po znalosti anglického jazyka, ale stále více společností vyžaduje znalost němčiny. Ta se tak může stát – především v případě uchazečů o zaměstnání z řad absolventů – tím, co rozhodne o jejich úspěchu.

„Absolventi škol patří mezi ty uchazeče o zaměstnání, kteří shánějí práci nejobtížněji. Z našich poznatků vyplývá, že šanci absolventa na získání dobrého zaměstnání jednoznačně zvyšuje znalost cizích jazyků,“ říká Jitka Součková, marketingová manažerka Grafton Recruitment.

Zájem o severské jazyky

Slušnou šanci na uplatnění mají i zájemci, kteří ovládají jiné než hlavní světové jazyky. Česká republika je totiž aktuálně vyhledávanou zemí, kde nadnárodní společnosti otevírají svá centra sdílených služeb, z nichž pak poskytují finanční, mzdové či technické služby pro pobočky umístěné napříč světadíly. V centrech služeb tak vznikají atraktivní pozice pro uchazeče se zajímavými a netradičními jazykovými kombinacemi, jako jsou například finština, dánština, švédština, norština, polština či maďarština.

Experti společnosti Grafton Recruitment upozorňují, že dostatečná znalost cizího jazyka je klíčová pro získání dobrého zaměstnání téměř ve všech oborech. Například ve stavebnictví roste poptávka po projektových manažerech se znalostí angličtiny.

„Komunikativní znalost cizích jazyků je významným kvalifikačním bonusem,“ zdůrazňuje Jitka Součková a dodává: „Z aktuálních dat společnosti Grafton vyplývá, že například stavbyvedoucí s angličtinou si může měsíčně vydělat až o třetinu více než jeho kolega, který anglicky neumí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám