Hlavní obsah

Klíčem k uplatnění absolventů jsou manažerské a komunikační dovednosti

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soft skills neboli měkké dovednosti a schopnost vycházet se svým okolím považují zaměstnavatelé u čerstvých absolventů za neméně důležité než odborné znalosti. Největší šanci na uplatnění tak mají ti, kdo hovoří plynule cizím jazykem, umí zvládat konflikty a stres a orientují se v internetové komunikaci.

Foto: Profimedia.cz

Absolventi stále nezvládají stres.

Článek

Vyplývá to z průzkumu Vysoké školy obchodní, který realizovala v loňském roce mezi zaměstnavateli v oblasti cestovního ruchu.

Schopnost komunikovat je základem

V oblasti komunikačních dovedností potenciální zaměstnavatelé požadují především vysokou úroveň komunikace v on-line prostředí. U uchazečů dále pozitivně hodnotí přesné a srozumitelné vyjadřování a znalost dané problematiky.

Od bakalářů požadují především osobní produktivitu, iniciativu a schopnost učit se novým věcem. Vyšší nároky jsou kladeny na inženýry, od kterých se očekává plynulá komunikace v českém a cizím jazyce, schopnost formulovat vlastní názor a shrnout vyřčené.

Absolventi se bojí rozhodovat

Z manažerských dovedností zástupci firem jmenovali na prvním místě schopnost přijímat rozhodnutí, za níž následovala akceptace firemní kultury a zvládání konfliktů a stresu.

„Zmíněné kompetence rozvíjíme u našich studentů při práci na skupinových projektech, při prezentacích i na vybraných přednáškách. Podle vyjádření zaměstnavatelů jsou ale tyto schopnosti u absolventů stále nedostatečné, proto se na ně chceme v budoucnu více zaměřit a k jejich získávání motivovat studenty i pedagogy,“ říká prorektorka pro mezinárodní spolupráci a vnější vztahy Alžběta Kiráľová.

Požadavky jiných firem se neliší

S podobnými požadavky se setkají uchazeči o práci i v jiných oborech. Například Raiffeisenbank hledá pro svůj zaškolovací program absolventy, kteří mají všeobecný rozhled, vidí věci v souvislostech, chtějí na sobě pracovat, jsou komunikativní, spolehliví, rádi pracují v týmu a domluví se anglicky. Kofola hledá především kandidáty samostatné, flexibilní se schopností týmové práce, znalost angličtiny je výhodou.

Soukromý sektor platí lépe

Průzkum sledoval i výši nástupního platu pro absolventy v oblasti cestovního ruchu. Platové podmínky se razantně liší v soukromém a veřejném sektoru, kde jsou pracovníci hodnoceni na základě tabulkových platů. Ve veřejné sféře se hrubá výše platů vystudovaných bakalářů pohybuje v rozmezí 11 500–15 420 Kč, inženýři mohou získat maximálně 18 150 Kč. V soukromém sektoru si bakaláři průměrně vydělají 12 000–25 000 Kč, platy inženýrů byly uváděny v rozpětí 12 500–30 000 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám