Hlavní obsah

Stáže jsou šancí vychovat si budoucí zaměstnance

Novinky, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tři tisíce firem se zapojilo do projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ a vyzkoušelo si tak, co jim může zapojení stážisty přinést. Zkušenosti jsou pozitivní – vedle příležitosti otestovat si potenciálního zaměstnance vyzdvihují firmy i to, že získaly nový pohled na svou činnost.

Foto: Profimedia.cz

Časové i finanční náklady na zapracování nemusí být zrovna malé.

Článek

Mnozí personalisté řeší dilema – přijmout uchazeče se zajímavým vzděláním a dobrými nápady, ale bez dostatečné praxe v oboru? Časové i finanční náklady na zapracování nemusí být zrovna malé a tak často nakonec padne volba na uchazeče možná méně vhodného, ale již s praktickými zkušenostmi. Jak ukazují výsledky projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který realizuje Fond dalšího vzdělávání, může být dobrou cestou z této situace sázka na odbornou stáž.

Otestovat zaměstnance v praxi

„V rámci našeho projektu přijalo stážisty 3 200 firem a jejich ohlasy jsou velmi dobré. Pochvalují si především to, že si mohly případného budoucího zaměstnance otestovat v praxi,“ uvádí hlavní manažerka projektu Kateřina Šímová. Třetina firem také považuje zapojení do projektu za společensky prospěšné – pomohly tak nezaměstnaným, čerstvým absolventům nebo lidem na rodičovské dovolené získat praktické zkušenosti z oboru a zlepšit tak jejich šance na trhu práce.

Vnější pohled na vlastní činnost

Druhou oblastí, kterou firmy vyzdvihují, je vliv stážisty na pracovní kolektiv a příležitost zdokonalit vnitřní vzdělávací procesy. A to bez ohledu na to, zda spolupráce pokračovala i po skončení stáže. „Asi největším přínosem byl nový pohled na vnitrofiremní postupy od člověka bez provozní slepoty,“ připomíná Martin Koutný ze zlínské IT firmy.

Podnět pro vlastní zaměstnance

„Z ohlasů víme, že příchod stážisty často motivoval i další zaměstnance k větším výkonům. Díky tomu, že stážistu musel po celou dobu odborně vést mentor, měly firmy také příležitost vyzkoušet si v praxi zaškolování juniorních zaměstnanců a předávání zkušeností,“ doplňuje Kateřina Šímová.

Nový projekt koncem léta

O poskytování stáží je mezi firmami zájem i do budoucna, do systému se jich zaregistrovalo celkem téměř deset tisíc. Od konce léta bude na původní projekt navazovat nový, nazvaný „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí 2“, který se zaměří na dlouhodobě nezaměstnané a lidi nad 50 let.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám