Hlavní obsah

Improvizace pomáhá uspět při přijímacím pohovoru

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O úspěchu ve výběrovém řízení se podle názoru odborníků rozhoduje již při vstupu do místnosti, kde pohovor probíhá. Výsledek často závisí na prvním dojmu, který uchazeč zanechá. Vedle přirozených vlastností, jako je charisma nebo temperament, existuje řada faktorů, které uchazeč může ovlivnit.

Foto: Profimedia.cz

Uchazeči schopní improvizovat nebývají nervózní.

Článek

Jednou z technik, které pomáhají rozvíjet schopnosti komunikace a argumentace, je improvizace. Díky britskému divadelnímu režisérovi Keithu Johnstonovi, který jako první aplikoval techniky improvizace pro rozvoj divadelních herců tak, aby byli schopni reagovat na nepřipravené situace na jevišti, se improvizace dostala do firemního prostředí a začala být využívána i jako nástroj osobního rozvoje. Dnes se s ní můžeme setkat především v západních zemích, do České republiky se dostává velice pomalu i kvůli české skepsi vůči jakýmkoliv alternativním směrům.

Improvizace není jen zábava

„Typický Čech bohužel vnímá improvizaci jen jako formu zábavy, například jako televizní show Partička, na kterou se podívá v klidu doma a zasměje se, aniž by nad dějem musel nějak zvlášť přemýšlet. Improvizace jako taková nám ale přináší mnohem více,“ vysvětluje ředitel Impro Institutu Martin Vasquez a dodává: „Pokud chceme nacházet nové impulsy pro svou práci, nahlížet na problémy z jiné perspektivy, chápat věci v širších souvislostech nebo se naučit argumentovat, je cvičení improvizace dobrou volbou.“

Adaptovat se na nečekané

Lakshmi Balachandra, lektorka prestižní americké MIT Sloan School of Management, definovala improvizaci jako techniku, která učí myslet za pochodu a rychle se adaptovat na nečekané události. Podle ní ji lze aplikovat kdekoli, kde nemáme nad průběhem děje přímou kontrolu, například při vyjednávání, což je dynamický proces, v němž musíme rychle reagovat na aktuální vývoj.

Lépe zvládají čas

„Jistota v komunikaci a dostatek argumentů se projevují právě při výběrových řízeních. Uchazeči, kteří mají za sebou základní trénink improvizace, nebývají nervózní, nebo je nervozita nepostihuje v takové míře, dokážou kreativně reagovat na průběh pohovoru, a co je nejdůležitější, na vše potřebují mnohem méně času,“ tvrdí Martin Vasquez.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám