Hlavní obsah

Kultura oblékání do práce upadá

Právo, kil

Pravidla pro oblékání zaměstnanců se liší dle povahy výkonu práce a u většiny firem jsou popsána v interních směrnicích společnosti. Dresscode, jak se pravidlům firemní hantýrkou říká, bývá ve směrnicích popsán dost podrobně, často je zde zmíněno i letní oblečení a obutí.

Foto: Profimedia.cz

Velkým českým nešvarem jsou pantofle v práci.

Článek

Hodně společností si nepřeje, aby zaměstnanci nosili boty s volnou špičkou a patou. S tím souvisí i český nešvar – pantofle. Hlavně starší generace byla zvyklá mít pod stolem pantofle a po příchodu do práce se přezout.

„Pokud zaměstnanec nemůže celý den vydržet v obuvi, ve které přišel, doporučují se jiné společenské boty, do nichž se může v práci přezout,“ zdůrazňuje Eva Mizerová z personální agentury Hays Czech Republic.

Pravidla se moc nedodržují

Pravidla jsou však jedna věc a realita jiná. Obecně vzato, ve společnostech dodržování dresscodu nikdo moc nehlídá, pokud nechodíte do práce oblečeni vyzývavým způsobem. Nejrizikovější bývají právě letní měsíce. Ve chvíli, kdy panuje prázdninová nálada, je teplo, lidé se potí, se snaží oblékat se co nejméně.

„To platí i o obutí. Žabky a jiné sandály jsou hitem již několikáté léto a málokdo si uvědomuje, že původně se nosily hlavně na pláž,“ připomíná Mizerová.

„Kérky“ už nepohoršují

Fenoménem poslední doby je tetování. V interních pravidlech většiny společností je doporučeno nechat tetování zakryto. Nicméně zde se nejvíce ukazuje, že směrnice se až tak moc nedodržují.

Fenoménem poslední doby je tetování. V interních pravidlech většiny společností je doporučeno nechat tetování zakryto. Nicméně zde se nejvíce ukazuje, že směrnice se až tak moc nedodržují.

„Často na nás tetování vykukuje z odhalených zad, případně beder, nártů či nadkotníků, což může být způsobeno i tím, že se tetovací móda objevuje i mezi mladými manažery a tolerance k němu roste. Předpokládáme, že tento trend bude posilovat,“ podotýká Eva Mizerová.

Jinde v Evropě jsou přísnější

Poměrně výrazný rozdíl Čechů v přístupu k oblékání v práci je podle Mizerové patrný při srovnání s jinými evropskými státy, bohužel v neprospěch českých zaměstnanců.

„Naši zahraniční kolegové jsou zvyklí mnohem striktněji rozlišovat mezi oblečením do práce a mimo ni, a to bez ohledu na typ zaměstnání, které vykonávají,“ zdůrazňuje Eva Mizerová z agentury Hays.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám