Hlavní obsah

Hladík z brněnské KDU-ČSL chce prosadit práci na dálku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastupitel městské části Brno-sever a kandidát do Evropského parlamentu Petr Hladík (KDU-ČSL) chce v České republice prosadit práci na dálku. Předpokladem je zavedení vysokorychlostního internetu a tvorba kanceláří mimo sídla firem v menších městech a obcích nebo umožnit zájemcům pracovat z domova.

Foto: Profimedia.cz

Možnost pracovat z domova by uvítali zejména rodiče pečující o malé děti.

Článek

Podle Hladíka Česká republika v této oblasti znatelně zaostává za vyspělými zeměmi Evropské unie. Přitom takový způsob práce je výhodný pro zaměstnance i zaměstnavatele.

Zvýší produktivitu, uspoří čas

„Zaměstnanci ušetří čas za dojíždění, který mohou věnovat rodině nebo koníčkům, a také peníze, které by vydali za dopravu," uvedl Hladík. Firmy zase zvýší produktivitu práce zaměstnanců a také nemusí platit vysoké nájmy za sídla v centrech měst.

Lidé mohou podle něj pracovat i z domova. Zaměstnat lze díky tomu i odborníky ze vzdálenějších míst. "Využití práce na dálku přináší výhody i snížení dopravního provozu a vlivem rozšíření počtu pracovních míst přispívá k rozvoji venkova a odlehlých oblastí," prohlásil Hladík.

Vzorem je mu Británie

Jako příklad Hladík uvedl projekt SuperFast Cornwall z Velké Británie. Jihozápadní oblast Velké Británie zvaná Cornwall se dlouhodobě potýkala s vysokou nezaměstnaností a stěhováním pracovní síly do měst za prací, především do Londýna. Prostřednictvím zmíněného projektu se do oblasti dostal vysokorychlostní internet a vznikly sdílené kanceláře. Součástí projektu byla podpora malých a středních podniků pro využití práce na dálku.

"V důsledku toho se zastavil odliv mladých obyvatel do měst. Někteří lidé se začali za prací vracet na venkov a vznikly malé a střední podniky. Stejné to může být i v České republice," uvedl Hladík.

Hodlá bojovat ve vládě i v EU

Podle něj je potřeba za celou věc bojovat na všech frontách, a to jak v Evropské unii, tak v české vládě. Hladík, který kandiduje do Evropského parlamentu, bude iniciovat poslance z KDU-ČSL, aby práci na dálku prosazovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám