Hlavní obsah

Bavorská CSU chce přísnější režim pro přistěhovalce z Východu

Německá vládní Křesťanskosociální unie (CSU) chce lidem z ostatních unijních zemí ztížit možnost využívat německý sociální systém. Přísněji chce nakládat i s migranty, kteří budou v Německu systém dávek zneužívat. Důvodem jsou obavy z přílivu přistěhovalců z Rumunska a Bulharska, kterým od ledna skončí omezení pro přístup na pracovní trh v posledních devíti státech Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Na rumunské a bulharské přistěhovalce si stále hlasitěji stěžují i německé obce a města.

Článek

Opozice bavorskou stranu, jež proslula kontroverzním požadavkem na dálniční mýtné pro cizince, obvinila z populismu.

Za zneužití sociálního systému vyhazov

V návrhu usnesení pro lednový sjezd poslanců CSU podle agentury DPA a listu Süddeutsche Zeitung strana žádá prověřit možnost, aby během prvních třech měsíců pobytu bylo pracovním přistěhovalcům odloženo čerpání sociálních příspěvků. U lidí zneužívajících sociální systém by úřady měly mít nejen možnost dotyčného ze země vyhostit, ale také mu zabránit v návratu do Německa. "Kdo podvádí, ten poletí," stojí v předloze. DPA přitom upozornila, že tato opatření mohou členské státy EU využívat už nyní.

Obce na hranici sociálních možností

Šéfka poslanců CSU ve Spolkovém sněmu Gerda Hasselfeldtová zdůraznila, že její strana je pro volný pohyb sil v rámci unie, sociální přistěhovalectví ale odmítá. "Pokračování zneužívání volného pohybu v Evropě chudinskou migrací ohrožuje nejen přijímání volného pohybu občany, ale také přivádí obce na hranice jejich finančních možností," konstatuje dokument CSU.

Pro omezení volného pohybu jsou i Britové

K omezení volného pohybu pracovních sil v EU v souvislosti s uvolněním bariér pro Rumuny a Bulhary nedávno vyzval britský premiér David Cameron. Na rumunské a bulharské přistěhovalce si stále hlasitěji stěžují i německé obce a města, které jim musejí vyplácet sociální dávky. Německý Institut pro výzkum pracovního trhu a zaměstnanosti (IAB) očekává, že do Spolkové republiky příští rok přijde 100.000 až 180.000 občanů Rumunska a Bulharska. V současnosti jich tam je už 370.000 a asi desetina z nich pobírá příspěvky v nezaměstnanosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám