Hlavní obsah

Dvě třetiny dětí si myslí, že nemají k ničemu talent

Novinky, kil

Žáci na českých základních školách se podle učitelů a odborníků čím dál méně snaží rozvíjet v umění či sportech. Kromě finančních možností rodičů je podle průzkumu na vině i zbytečně malé sebevědomí dětí.

Foto: archiv Vít Novák

Kristýna Peterková s malými zpěvačkami.

Článek

Navenek sice malí školáci působí sebevědomě, ale na otázku v čem by v budoucnu mohli vynikat nebo co je jejich největší předností, většinou zarytě mlčí. Podle průzkumu provedeném na prvním stupni českých základních škol děti sice sní o tom, že se stanou profesionálními fotbalisty nebo zpěváky, zároveň si však nevěří.

Rodiče chtějí maximální výkony

"Vinu nesou i rodiče. Když už se jejich dítě nějakému koníčku věnuje, chtějí po něm maximální výkony. Přitom by mělo jít hlavně o to, aby se dítě duševně rozvíjelo a nezahálelo," vysvětluje dětská výchovná poradkyně Marie Musálková.

Zjišťovali, v čem si děti věří

Průzkum probíhal v letošním roce prostřednictvím speciálního internetového formuláře. Odpovídat mohli malí respondenti vlastními slovy nebo pomocí škály smajlíků. Cílem bylo zjistit, v jakém oboru si děti věří, zda se při hudební výchově nestydí před spolužáky zpívat nahlas nebo jestli se jim například při tělocviku někdo neposmívá.

"Překvapilo nás, jak otevřeně děti odpovídaly. Na posměch od spolužáků si stěžoval každý pátý žák, naopak učitelé jsou pro děti autority, kterým by se nebály svěřit se i s rodinnými problémy," popisuje výsledek průzkumu jeho iniciátorka Kristýna Peterková.

Chválit a podporovat, i když se nedaří

Řešení je podle odborníků snadné. Nechat děti, aby se sportovně nebo umělecky rozvíjely vlastním tempem a nezapomínat je chválit a podporovat, když se jim zrovna nevede.

S myšlenkou "přesvědčit" především malé muzikanty o jejich vlastním talentu přišla zpěvačka Peterková společně s partnerem, hudebním producentem a skladatelem Karlem Maříkem před rokem. Peterková založila projekt Škola písničkou a nazpívala na stejnojmenné album dětské skladby, které se snaží malé posluchače zapojit do děje.

Odezva je zaskočila

"Byli jsme zaskočení odezvou. Díky sponzorům jsme základním školám mohli věnovat osm tisíc alb, které kantoři používají pro zpestření výuky. Zároveň i vystupujeme živě, za necelý ro za sebou máme desítky vystoupení pro 12 tisíc dětí," líčí zpěvačka. V září dokonce koncert Školy písničkou vyprodal pražskou Lucernu. Záznam z koncertu je nyní v prodeji na DVD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám