Hlavní obsah

Erasmus + má zelenou

Novinky, kil

Zájemci, kteří se v roce 2014 hodlají ucházet o finanční prostředky z nového programu Evropské unie pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport Erasmus +, mohou podávat své žádosti od konce ledna. Jednotlivci se však přímo o granty ucházet nemohou, ale musí tak učinit prostřednictvím své univerzity či jiné příslušné organizace, která žádost podá.

Foto: Profimedia.cz

Program Erasmus + má přispět ke snížení nezaměstnanosti mladých.

Článek

Přes čtyři milióny občanů mají šanci získat stipendium EU na rozvoj dovedností a zvýšení zaměstnatelnosti v novém program EU pro vzdělávání, odbornou přípravu, mládež a sport Erasmus +, který bude zahájen v lednu 2014. Sedmiletý program bude disponovat rozpočtem 14,7 miliardy eur, což je o 40 % více, než měly k dispozici stávající programy.

Systém záruk na stipendijní půjčky

Studenti, kteří chtějí absolvovat v zahraničí celé magisterské studium, pro něž mohou jen zřídka získat ve své zemi stipendium či půjčku, mohou využít nového systému záruk na půjčky Evropského investičního fondu. Erasmus + také nabídne finanční prostředky pedagogům a pracovníkům s mládeží, jakož i pro partnerství mezi školami, podniky a neziskovými organizacemi.

Pomůže snížit nezaměstnanost mladých

„S radostí jsem přijala zprávu, že Evropský parlament schválil program Erasmus +, a jsem hrdá, že jsme dokázali zvýšit rozpočet o 40 % ve srovnání s našimi současnými programy. Je to důkazem závazku EU podporovat vzdělávání a odbornou přípravu. Erasmus + také přispěje ke zmírnění nezaměstnanosti mladých a dá jim možnost zvýšit si kvalifikaci a prohloubit dovednosti prostřednictvím zahraničních zkušenosti. Máme-li vybavit naši mladou generaci kvalifikací a dovednostmi potřebnými pro úspěch v životě, je to nezbytné,“ uvedla Androulla Vassiliouová, komisařka pro vzdělávání, kulturu, mnohojazyčnost a mládež.

Tři cíle programu

Erasmus + má tři hlavní cíle: dvě třetiny rozpočtu jsou určeny na studium v cizině, a to v rámci EU i za jejími hranicemi; zbývající část je věnována na podporu partnerství vzdělávacích zařízení, mládežnických organizací, podniků, místních a regionálních úřadů a nevládních organizací, jakož i na modernizaci systémů vzdělávání a odborné přípravy a na podporu podnikatelských schopností a zaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám