Hlavní obsah

Mladí v Moravskoslezském kraji si vybírali kariéru

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostravské výstaviště na Černé louce se o víkendu zaplnilo zejména mladými lidmi. Žáci základních a středních škol spolu s učiteli a rodiči vyrazili v pátek a sobotu na největší veletrh školství v Moravskoslezském kraji s názvem Učeň, středoškolák a vysokoškolák.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Dívka z Bohumína-Pudlova si nechala od učnice kosmetičky zkrášlit svou tvář.

Článek

Mladí zde měli jedinečnou příležitost získat souhrnné informace o aktuálním dění ve vzdělávání v celém regionu a vybrat si z více než stovek vzdělávacích institucí tu správnou školu.

Nabídky zaujaly

„Je to super. Přijely jsme až z Bohumína, ze základní školy v Pudlově. Zaujala nás tady ta Střední škola hotelnictví, gastronomie a služeb ze Šilheřovic, hlavně obor kosmetička. Nechaly jsme si i něco předvést samy na sobě,“ vesele ukazovaly deváťačky z Bohumína.

„Nejsem si zcela jistý, kam dál po gymplu. Jestli vyrazit do světa na jazykovou zaučenou, či hned na vysokou? Přišel jsem se podívat, co nabízí náš kraj, zaujala mě lékařská fakulta na Ostravské univerzitě, ale i možnosti studia v zahraničí,“ svěřil se Právu sedmnáctiletý gymnazista Pavel.

Nechyběly nabídky stáží v zahraničí

Na přehlídce moravskoslezských učilišť, gymnázií, obchodních akademií, jazykových, vysokých a dalších středních škol se zájemci dozvěděli vše o odborné přípravě, konkrétních oborech, studijních kurzech, ale i o stážích v zahraničí.

Něco si mohli zájemci i vyzkoušet přímo na vlastní kůži, třeba se nechat nalíčit, ostříhat, přebalit novorozeně, ochutnat vánoční cukroví, které pekly učnice, či si zastřílet na počítačové střelnici. K vidění byly i unikátní modely oděvů na módní přehlídce středních škol.

Virtuální svařování i laserová střelnice

„U nás si žáci zkoušejí virtuální svařování. Dostanou i kuklu,“ ukazoval Stanislav Moravec, který je na Střední škole technické a dopravní v Ostravě-Vítkovicích vedoucím svářečské školy.

„U nás si zase vyzkoušeli střílet na dvou typech laserové střelnice. Zájemcům o studium naši studenti předvádějí i bojové umění, které se ve škole učí,“ popisoval Ivan Krček z Bezpečnostně právní akademie, která sídlí v Ostravě-Michálkovicích.

Zkrátka nepřišli ani zájemci o práci

Nad veletrhem školství má záštitu Moravskoslezský kraj. Kromě akce pro školáky se o víkendu na Černé louce konal také druhý veletrh s pracovními příležitostmi nazvaný JobFair Ostrava. Na něm se mohli zájemci seznámit s novinkami na trhu práce, se získáváním praxe, možnostmi brigád či trainee programů.

Reklama

Výběr článků

Načítám