Hlavní obsah

Stres se stal součástí práce

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neutěšená situace na trhu práce, kdy se měsíčně registruje na pobočkách Úřadu práce 50 000 nových uchazečů, tlačí dlouhodobě na zvyšování efektivity zaměstnanců. Kolegové odcházejí, práce však zůstává a stres se tak pomalu stává běžnou denní zkušeností.

Foto: Profimedia.cz

Důsledky přepracovanosti zasahují do všech oblastí života člověka.

Článek

„Zatímco český statistický úřad sleduje pokles odpracované doby, zejména té přesčasové, společnosti i zaměstnanci berou stále častěji přesčasy jako běžnou součást pracovní doby a smluvené odměny. Více hodin pracují především specialisté, kterých je na trhu nedostatek, a vedoucí pracovníci. Vzhledem k současné situaci lze předpokládat, že počet hodin, které lidé stráví v práci, bude růst,“ říká Kateřina Jaroňová z Profesia.cz.

Práce pod tlakem zdraví neprospívá

Před riziky plynoucími z přemíry práce varuje psycholožka Iva Zemanovičová ze společnosti Assessment Systems:

„V dnešní době lidé nejen tráví velké množství svého volného času prací, ale někteří si dokonce po několik let ani nevybírají dovolenou. Důsledky takového životního stylu zasahují do všech oblastí života člověka. V práci nemusí podávat optimální výkon (vyšší chybovost, nižší efektivita, konflikty s kolegy aj.). V rodinných vztazích se mohou objevit problémy vyplývající z nedostatku času na zajištění běhu domácnosti a z deficitu společně strávených chvil. Množství přesčasů tak může výrazným způsobem snižovat životní i pracovní spokojenost a není výjimkou, že již po několika letech vysokého pracovního nasazení dochází u lidí k poškození jejich zdraví,“ říká Zemanovičová.

Aktivní odpočinek je účinnější

Z ankety na pracovním portálu Profesia.cz rovněž vyplynulo, že více než polovina lidí ve svém volném čase sportuje nebo se věnuje jiným koníčkům. Každý pátý tráví čas s rodinou, každý šestý nejraději vyhledává pasivní odpočinek při televizi nebo nedělá nic. Šest procent respondentů má druhé zaměstnání a zbylých šest procent nemá vůbec žádný volný čas.

„Odpočinek významným způsobem napomáhá k udržení psychické rovnováhy člověka, přičemž platí, že aktivní odpočinek přispívá k naší pohodě a dobití baterek výrazněji než odpočinek pasivní,“ dodává Zemanovičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám