Hlavní obsah

Poradna: Je při převodu zaměstnance nutná nová lékařská prohlídka?

Uzavírání pracovního poměru nebo převody zaměstnanců v rámci zaměstnavatele jsou pro zaměstnavatele spojeny s řadou povinností, které nesmí zanedbat. Otázka, kdy je třeba zajistit novou lékařskou prohlídku, patří k povinnostem, kterými se musí v těchto situacích zabývat.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Prosím o radu – je nutná nová zdravotní prohlídka v případě převodu zaměstnance mezi naší a dceřinou firmou? Původní lékařská prohlídka je stále v platnosti.

Povinnosti zaměstnavatele před uzavřením pracovního poměru

Chránit zdraví svých zaměstnanců je jednou ze základních povinností, které jsou zaměstnavateli uloženy. Z toho důvodu je zaměstnavatel povinen zajistit, aby se zaměstnanec před uzavřením pracovní smlouvy a před změnou svého druhu práce podrobil vstupní lékařské prohlídce. Během pracovního života u svého zaměstnavatele pak zaměstnanci musí absolvovat i další prohlídky – periodické, mimořádné, atd.

Převod zaměstnance

Pokud však jako ve vašem případě dochází k přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů, tak původní pracovní poměr nezaniká a přechází automaticky k novému zaměstnavateli. To znamená, že přechází veškerá práva a povinnosti převáděných zaměstnanců.

Přechodem práv a povinností se nemění to, co zaměstnanci dělají, ale pouze pro koho (pro jakého zaměstnavatele) to dělají. K novému zaměstnavateli tedy zaměstnanci přejdou i se svými lékařskými posudky - jejich závěry zůstanou nadále platné, a to až do doby, kdy bude důvod absolvovat periodickou či mimořádnou prohlídku.

Lékařská prohlídka během trvání pracovního poměru

Situace by se však změnila, pokud by po přechodu práv a povinností přes výše uvedená pravidla došlo ke změně druhu práce zaměstnance (k tomu byste však potřebovali souhlas zaměstnance, protože druh práce je podstatnou náležitostí pracovní smlouvy a jednostranně ho měnit nelze). Pak by musel zaměstnanec absolvovat vstupní lékařskou prohlídku na tuto novou práci.

Lékařská prohlídka by byla nutná rovněž v případě, že by se po přechodu zvýšila zdravotní náročnost práce zaměstnance v rámci sjednaného druhu práce, když by například začal pracovat v noci či by měl při výkonu práce větší fyzickou zátěž, zvedal by těžká břemena, atd. V této situaci byste jej museli vyslat na prohlídku mimořádnou.

Shrnutí

Samotný přechod práv a povinností zaměstnance z vaší společnosti na dceřinou společnost není spojen s nutností znovu absolvovat lékařskou prohlídku. Pokud bude zaměstnanec i nadále vykonávat stejnou práci, jeho posudek bude platný i u nového zaměstnavatele. Kdyby se ovšem druh práce či její zdravotní náročnost při této příležitosti změnila, prohlídka (vstupní či mimořádná) by již nutná byla.

Zcela jiná by ovšem byla situace, kdy by nedošlo k automatickému přechodu práv a povinností z pracovněprávních vztahů (nepřeváděly by se činnosti z jednoho zaměstnavatele na druhého, ani by nebyl jiný důvod k přechodu), ale zaměstnanec by ukončil pracovní poměr s vaší společností a uzavřel novou pracovní smlouvu s dceřinou. Pak by musel vstupní prohlídku vždy absolvovat, i kdyby vykonával zcela shodnou práci. Lékařský posudek původního zaměstnavatele by nový zaměstnavatel použít bohužel nemohl.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám