Hlavní obsah

Bez práce je čtvrtina lidí nad padesát let

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem nad padesát let, kteří přišli o zaměstnání, se nová práce neshání snadno. Loňský rok byl proto vyhlášen Evropským rokem aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity. Jeho hlavním mottem byla podpora vitality a důstojnosti osob každého věku.

Foto: Profimedia.cz

Velký zájem je o prohlubování počítačových dovedností.

Článek

„Aktivní stárnutí je důležité nejen pro seniory v produktivním věku, ale pro celou společnost. Cílem Evropského roku proto bylo pomáhat vytvořit společnost vstřícnou všem věkovým skupinám a také podporovat činnosti, které bojují proti diskriminaci na základě věku, usilují o překonávání stereotypů souvisejících s věkem a odstraňují bariéry, zejména pokud jde o zaměstnatelnost starších osob,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová.

Po padesátce se zhoršuje zdraví

V ČR je podle statistik bez práce přibližně čtvrtina lidí starších 50 let. Z analýzy Českého statistického úřadu vyplývá, že zhruba třetina lidí pociťuje okolo 50. roku života dramatické zhoršení zdravotního stavu.

Společně s nedostatečnou kvalifikací a někdy i nechutí učit se nové věci se jedná o nejčastější příčiny, proč se řada obyvatel nad 50 let ocitne bez zaměstnání. V souvislosti s prodlužujícím se věkem odchodu do důchodu se jedná o velmi tíživou životní situaci.

Aktivní stárnutí je důležité nejen pro seniory v produktivním věku, ale pro celou společnost
Ludmila Müllerová, ministryně práce a sociálních věcí

Jednu z forem pomoci nabízí Evropský sociální fond (ESF), v jehož rámci se realizují podpůrné programy zaměřené na úspěšný návrat padesátiletých do práce. Celkem existuje více než 550 takovýchto projektů. V rámci Evropského roku aktivního stárnutí a mezigenerační solidarity u nás loni vzniklo 47 projektů zacílených na věkovou skupinu 50 plus, hrazených z 85 % EU a z 15 % ze státního rozpočtu ČR.

Projekty z Evropského sociálního fondu se zaměřují především na vzdělávání a rekvalifikaci osob. Pomáhají také umisťovat osoby starší 50 let na pracovní místa, která pro ně byla v rámci projektů vytvořena, nebo jim zprostředkovávají již existující volné pracovní místo.

Začínáme po padesátce

Jeden z projektů, který se týká starších zaměstnanců ve Středočeském kraji, se jmenuje Začínáme po padesátce. Je určen lidem, kteří se snaží aktivně hledat práci, chtějí svou situaci změnit a jsou ochotni pro to něco udělat.

Vedle získání nové kvalifikace se zájemci učí i dovednostem, které doposud nepotřebovali, jako např. sestavení životopisu, správnému vystupování na pracovním pohovoru, případně i základům finanční gramotnosti.

Velký zájem je o prohlubování počítačových dovedností. „Do programu se hlásí jak lidé se základním, tak s vysokoškolským vzděláním. Nabídka rekvalifikací je poměrně široká. V popředí zájmu jsou profese grafik, účetní, populární je i pozice pracovníka sociálních služeb nebo obsluhy vysokozdvižného vozíku,“ říká Hana Čápová z Okresního střediska společnosti Mavo v Berouně. Podle ní absolventům pomáhá už samotné vědomí, že na řešení své situace nejsou sami.

Zkušenosti a nadhled starších

Význam služebně starších pracovníků si v posledních letech uvědomují i zaměstnavatelé. Lidé, kteří ve firmě strávili podstatnou část pracovní kariéry, jsou často nositeli firemního know-how, což motivuje předvídavé zaměstnavatele k hledání nových způsobů, jak zkušenosti lidí v předdůchodovém věku využít.

Mezi takové zaměstnavatele patří např. společnost Škoda Auto, která za Program seniority získala titul Top odpovědná firma 2012. V rámci uvedeného programu přebírá zaměstnance, kteří ze zdravotních či sociálních důvodů již nemohou zvládat rychlé pracovní tempo nebo těžkou fyzickou práci, tzv. personální pool, a nabídne jim méně náročnou práci.

„Ať už takové projekty financují samy firmy, či se na jejich vzniku podílí Evropský sociální fond, v dlouhodobém horizontu pomáhají lidem po padesátce zařadit se zpět do pracovního procesu a zvyšují jejich šance uplatnit se na trhu práce,“ zdůrazňuje tisková mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Štěpánka Filipová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám