Hlavní obsah

Sporten nebo Rossignol? Tak i tak možná máte "prkna" z Nového Města na Moravě

– Nové Město na Moravě
Právo, Petr Kotek

Největší český výrobce lyží, společnost Sporten z Nového Města na Moravě, vyrobí letos téměř 180 tisíc párů lyží a snowboardů. Bude to přibližně o 20% víc než loni. S počtem přibližně 160 zaměstnanců patří továrna mezi největší zaměstnavatele v regionu.

Článek

Na domácím trhu se distribuuje asi deset procent produkce. Přesto, že se 90 % výrobků  vyváží prakticky do celého světa, nepatří značka Sporten mezi ty věhlasné. Hlásí se k ní totiž jen desetina exportu, zbytek se vyrábí pod názvy hlavních odběratelů a jiných světových výrobců.

Ve Sportenu, který vyrábí kompletní sortiment lyží a snowboardů, v těchto týdnech vrcholí výroba a distribuce pro přicházející zimní sezónu.

Pokračují v tradici tuzemské výroby lyží

Továrna Sporten v Novém Městě na Moravě je pokračovatelem tradice výroby lyží v Čechách. Od poslední dekády devatenáctého století, kdy se dovednost v menších provozovnách dědila z otců na syny, až po artisky nebo bohemky z dob řízeného plánování. Otevření trhů však přineslo nasycení potřeby a poptávka po tradičních českých výrobcích prakticky neexistovala.

Čeho je moc, toho je příliš

Původní továrna měnila názvy až do současného Sporten. Masivní rozvoj sportovního a rekreačního lyžování u nás i ve světě přinesl nárůst výroby. V roce 1996 bylo vyrobeno 310 tisíc párů lyží a snowboardů, růst trval do roku 2005, kdy jich továrnu opustilo 330 tisíc. Přebytky z nadvýroby ale srazily prodejní ceny pod výrobní náklady. Ve Sportenu klesl objem výroby na polovinu.

„Provedli jsme technologická opatření, redukovali pracovní místa. Po dvou letech v mínusu jsme v současnosti v plusových hodnotách a sledujeme nárůst výroby,“ hovoří o současné situaci Ján Hudák, generální ředitel Sporten, a.s.

Továrna pečuje o rozvoj zaměstnanců

Tak jako v minulosti, i současná výroba je založena na šikovnosti lidí. Tomu odpovídá i péče o jejich další rozvoj. V následujících dvou letech bude v továrně probíhat projekt Vzdělávání zaměstnanců v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu s finanční podporou EU. Pracovníci se budou zdokonalovat v jazycích, práci na PC, absolvují školení v rámci „štíhlé výroby“ a vyučovat se budou i nové metody řízení a výkonnosti organizace.

Již nyní je samozřejmostí týden dovolené navíc, rehabilitační zájezd v rámci zimní celozávodní dovolené a možnost bezplatného využití sportovně rehabilitačního centra SportenTime (squash, posilovna, sauna, masáže).

Informovaní zákazníci se značkou zmást nenechají 

„Našimi největšími odběrateli ve světě jsou Alpina, Asnes, Decathlon, Hagan, K2, Rossignol, Skitrab a Toyota. Těmto společnostem vyrábíme pod jejich značkami, protože se přesvědčily, že je naše kvalita na prvotřídní úrovni,“ vysvětluje generální ředitel. Z této situace může podle něj těžit i dobře informovaný tuzemský zákazník.

„Naše zkušenost je ale taková, že asi díky obecnému povědomí uživatelé raději v prodejně či půjčovně sáhnou po nářadí známějších značek. Nejvíce na ně působí výsledky vrcholových sportovců. Stává se tak, že zákazník odejde s lyžemi vyrobenými u nás, ale pod jinou značkou“, vysvětluje pozici na trhu obchodní ředitel Ivan Hudák.

Nemají vlastní tým, přesto vybavují reprezentaci

Pro nadcházející sezónu připravil Sporten šest novinek. Sledují zejména zkvalitnění jízdních vlastností a ovládání a také schopnost přizpůsobit se současným designovým trendům v oblékání. „Naše lyže nejsou popelkou ani ve stopě ani na svazích. I když nemáme možnost uvolnit prostředky na masivní reklamu či na vlastní závodní tým, závodí s nimi řada reprezentantů ČR. Nejvíce nás ale udivuje, jak jsou s našimi lyžemi překvapeně spokojeni občasní i zkušení amatérští lyžaři. Že jsou naše lyže dobré, to my totiž už dávno víme,“ uzavřel Ján Hudák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám