Hlavní obsah

Poradna: těhotenství neprodlouží smlouvu na dobu určitou, ochranná lhůta ale platí

Ztráta zaměstnání, hledání nového, ale také třeba nepříjemná nutnost snížit počet zaměstnanců: vše, co se odehrává na trhu práce, řeší nějaká právní úprava. Často se na konkrétní situaci nevztahuje jen jedno ustanovení, použít se jich dá i víc. Které je pro vás v dané situaci nejvýhodnější? S tím vám budou každé úterý v rubrice Kariéra radit renomovaní odborníci, spolupracovníci Novinek.cz.

Článek

Velký ohlas mezi čtenáři rubriky Kariéra vyvolala poradna [celá zpráva], která se zabývala okolnostmi, za jakých je možné nebo naopak naprosto vyloučené propustit těhotnou zaměstnankyni. Na toto téma se sešlo větší množství dotazů než obvykle. Na ty nejzajímavější dnes odpovídá Romana Kaletová z advokátní kanceláře Randl Partners.

Může skončit můj pracovní poměr sjednaný jako zástup za zaměstnankyni na mateřské dovolené, pokud v této době otěhotním? Kdo by mi v tomto případě vyplácel mateřskou?
Jsem zaměstnaná 1,5 roku ve společnosti, která mi prodlužuje smlouvu vždy o čtvrt roku. Měla by mi společnost smlouvu prodloužit, pokud budu těhotná? Jak se bude provádět výpočet mateřské?

Pokud máte sjednán pracovní poměr na dobu určitou, a to i v případě náhrady za dočasně nepřítomného zaměstnance, pak takový pracovní poměr automaticky skončí uplynutím sjednané doby – tedy ve vašem případě návratem zaměstnankyně z mateřské dovolené. Vaše těhotenství tedy skončení pracovního poměru sjednaného na dobu určitou neovlivní.

Zaměstnavatel nemá ani povinnost s vámi (z důvodu vašeho těhotenství) pracovní poměr sjednaný na dobu určitou prodloužit. Tzv. ochranná doba, ve které není možné rozvázat pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, se uplatní pouze v případě některých druhů výpovědi nebo okamžitého zrušení pracovního poměru ze strany zaměstnavatele.

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou) budete mít i v případě, že váš pracovní poměr skončí v době, kdy budete těhotná, a v tzv. ochranné lhůtě 180 dnů od skončení zaměstnání nastoupíte na mateřskou (den nástupu na mateřskou je den, který si zaměstnankyně určí v období od počátku 8. týdne do počátku 6. týdne před očekávaným dnem porodu).

Zároveň musí být splněna podmínka účasti na pojištění, kterou je např. doba trvání pracovního poměru, a to alespoň 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na mateřskou. V tomto případě bude mateřská vypočtena tak, jako byste na mateřskou nastoupila den po skončení pracovního poměru (a to přesto, že ve skutečnosti na mateřskou nastoupíte až několik měsíců poté.

Příklad:
Pracovní poměr těhotné zaměstnankyně skončil dne 30.1.2010 a zaměstnankyně nastoupí na mateřskou dne 30.6.2010 (tedy v rámci ochranné lhůty). Mateřská se vypočte z rozhodného období tak, jako by zaměstnankyně nastupovala na mateřskou dnem 1.2.2010 (rozhodné období pro výpočet mateřské je od 1.2.2009 do 31.1.2010).

Žádost o mateřskou se podává zásadně zaměstnavateli (případně bývalému zaměstnavateli). Mateřská je ovšem vyplácena nikoli zaměstnavatelem, ale vždy příslušnou okresní správou sociálního zabezpečení (OSSZ). Příslušnost OSSZ se určuje podle sídla současného nebo posledního bývalého zaměstnavatele nebo místa jeho mzdové účtárny. OSSZ je povinna vyplácet dávky mateřské na Váš bankovní účet nebo v hotovosti poštovní poukázkou.

Jiná by byla situace v případě, že by ochranná lhůta 180 dnů od skončení zaměstnání uplynula před vaším nástupem na mateřskou (8 – 6 týdnů před očekávaným dnem porodu). Pak byste neměla vůbec nárok na mateřskou, ale pouze na rodičovský příspěvek vyplácený úřadem práce, a to ode dne porodu. V běžném případě se rodičovský příspěvek vyplácí až po skončení mateřské dovolené, která obvykle trvá 28 týdnů (37 týdnů u vícečetných porodů).

Rada na závěr 

Pokud jde o možnost uzavření nové pracovní smlouvy v době těhotenství, pak bychom vás chtěli informovat, že váš případný zaměstnavatel má právo se při pohovoru ptát pouze na údaje bezprostředně související s uzavřením pracovní smlouvy. Údaj o případném těhotenství se však za takovýto údaj nepovažuje. Požadavek na poskytnutí údaje o těhotenství by bylo možno odůvodnit pouze ve výjimečném v případě, pokud by například žena byla přijímána na práci, která je těhotným ženám zakázána.

Na dnešní dotaz odpovídala Romana Kaletová z advokátní kanceláře  Randl Partners.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám