Hlavní obsah

Postižení zraku neznamená rozsudek nezaměstnanosti

Novinky, dol, Kariéra

Lidé s těžkým postižením zraku mohou v zaměstnání zastávat stejnou práci jako jejich zdraví kolegové. Je k tomu ovšem potřeba na všech stranách jen o něco více trpělivosti. Lidé se zrakovým postižením jsou kvalifikovaní, vzdělaní a odhodlaní podávat navzdory omezením stejný výkon jako ostatní.

Článek

Dobrou vůli musí projevit zaměstnavatelé i kolegové v práci, nejtěžší úkoly ale čekají na samotného zrakově postiženého uchazeče o zaměstnání.

Ten  v sobě musí nalézt dostatek sil a motivace, aby mohl "normálně" pracovat. Silnými stránkami pracujících zrakově postižených lidí je obvykle verbální komunikace, vysoká schopnost soustředění, vysoká představivost a loajalita.

Při hledání zaměstnání bohužel často narážejí na předsudky a nedostatečnou informovanost. Tuto smutnou skutečnost se ale snaží změnit agentury podporovaného zaměstnávání, které se specializují na uplatnění znevýhodněných občanů na trhu práce. Zrakově postiženým takto pomáhá i TyfloCentrum Praha.

Pomáhají postiženým i jejich zaměstnavatelům

To provází své klienty s těžkým zrakovým postižením na cestě za novým zaměstnáním. Pravou rukou uchazeče je konzultant, který mu pomáhá vhodné zaměstnání hledat a radí mu ve všech právních a sociálních otázkách. Probíhají  zde také kurzy, v nichž uchazeči trénují jednání s lidmi a získávají sebedůvěru, stejně jako kurzy odborných dovedností potřebných pro dané zaměstnání.

S konkrétním zapracováním pak zájemcům dlouhodobě pomáhá pracovní asistent. Práci jim usnadňují nejrůznější kompenzační pomůcky, od zvětšovacích skel, přes diktafony až po speciální software a hardware, který umožňuje každodenní, rychlou a spolehlivou práci s počítačem.

TyfloCentrum Praha je po celou dobu v úzkém kontaktu i s budoucím zaměstnavatelem, s nímž řeší nejen legislativní záležitosti, ale pomáhá mu i s úpravou pracovního prostředí.

Práce bez bariér

Letos v srpnu končí dvouletý projekt Práce bez bariér, jehož prostřednictvím se TyfloCentrum Praha snažilo vylepšit postavení zrakově postižených občanů na pracovním trhu. Díky projektu se jeho klienti uplatnili v běžných profesích jako telefonní operátoři, marketingoví či administrativní pracovníci, učitelé, pracovníci v IT, asistenti, maséři i nákupčí.

Zaměstnání člověka se zdravotním postižením má mimo jiné i velmi pozitivní vliv na dobré jméno firmy. Zvyšuje její společenskou a morální prestiž, ale nezanedbatelné jsou také finanční výhody v podobě příspěvků a daňových úlev, které vyplývají z naší legislativy.

Lidé se zrakovým postižením chtějí pracovat a dělají vše pro to, aby se jim v práci dařilo a líbilo. Stejně jako lidé bez zdravotního znevýhodnění si chtějí budovat pracovní kariéru. A ta by mohla začít třeba právě u vás.

Reklama

Související témata:

Související články

Restart pomůže handicapovaným hledat práci

Dvěma desítkám zdravotně handicapovaných z Olomouckého kraje bude v následujících měsících pomáhat s hledáním pracovního uplatnění olomoucké občanské sdružení...

Výběr článků

Načítám