Hlavní obsah

Bulvární server dostal státní dotaci 7,5 miliónu korun

Právo, Martin Kavka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Provozovatele bulvárních serverů rozladila dotace ministerstva informatiky na rozjezd konkurenčního internetového magazínu Peprnet.cz o celebritách, za nímž stojí bývalí moderátoři TV Nova Slávek Boura a Markéta Mayerová. Ti na nový server dostali z ministerského fondu na podporu vysokorychlostního internetu 7,5 miliónu korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

"Je to vysoká suma. Za státní peníze tak lze rozjet masivní kampaň, která by mohla ohrozit především menší servery," řekl Právu šéfredaktor magazínu Spicy.cz Jakub Svoboda.

"Nevím, proč by měl stát dotovat komerční subjekt a zasahovat tím do tržního prostředí," doplnil Ivo Lukačovič, předseda představenstva Seznamu a zároveň spoluvlastník nejčtenějšího bulvárního serveru Super.cz, s odkazem na podmínky výběrového řízení, v nichž mj. stojí, že projekt nesmí narušit hospodářskou soutěž.

Právník: mohli se přihlásit také

Právník a odborník na informační technologie Vladimír Smejkal nevidí v přidělení dotace porušení podmínky o hospodářské soutěži. "Je to skutečně podivně udělená dotace, ale konkurenti se mohli přihlásit také. To, že to neudělali a nic nedostali, je jejich problém," poznamenal.

"Věděli jsme, že se dotace udělují, ale pro nás nepřipadalo v úvahu se toho účastnit. Ani by nás to nenapadlo," uvedl Lukačovič.

Peprnet dostal nejvíc

Autoři bulváru původně žádali o téměř deset miliónů, dostali 7,5 mil. Ze 47 projektů získal Peprnet pátou nejvyšší sumu. Více ministerstvo přikleplo např. projektu elektronické podatelny Hospodářské komory (10,5 mil.) nebo Národní knihovně na digitalizaci dokumentů (15,8 mil.).

Dotace Peprnetu ještě může být zkrácena po zásahu Evropské komise, jejímuž schválení podléhá, maximálně však na necelé tři milióny korun.

Odborníci kritizují zejména fakt, že stát pomáhá rozvoji internetu bulvárním obsahem. "Průzkumy ale dokazují, že oblastí, která lidi nejvíce táhne k využívání moderních technologií, je zábava. Bylo by přece nerozumné se této oblasti za každou cenu vyhýbat," řekla mluvčí ministerstva Klára Volná.

"Podporovat zábavu? Ano, proč ne? Ale zrovna tu nejproblematičtější? Nechápu to. O bulvár se postarají komerční subjekty dost dobře samy. Ostatně už to dělají nyní," kontroval Smejkal.

Ministerstvo rozdělí ještě 600 miliónů

Také mezi experty z tzv. Fóra pro vysokorychlostní internet, kteří ministryni Daně Bérové (US-DEU) přidělení dotací na jednotlivé projekty doporučili, panovaly pochybnosti. "Byl jsem proti. Nemyslím si, že by stát měl podporovat bulvár, navíc když tu už je tuna podobných serverů, které se dobře živí i bez dotace. Taky mi vadil finanční požadavek žadatele," sdělil Právu člen fóra Tomáš Kapler, po jehož zásahu byla výše dotace alespoň snížena.

Ministerstvo hodlá v příštích třech letech rozdělit dalších 660 miliónů. Na dotace bylo vyčleněno jedno procento z výnosu privatizace Českého Telecomu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám