Hlavní obsah

Levná sluchátka balená k iPodu mohou přivodit hluchotu

Podle prosincové studie amerického audiologa Deana Garsteckiho ze Severozápadní university může používání levných sluchátek - špuntů přivodit uživatelům hluchotu.

Článek

Dean Garstecki se odvolává na stále se zvyšující počet lidí, které již v mladém věku postihla ztráta sluchu.

Podle Garsteckiho za tento stav mohou také levná sluchátka ve tvaru špuntů, jejichž využití se nevyhnuly ani populární přehrávače rodiny iPod.

Výzkumy hovoří jasnou řečí, míní Garstecki a dodává, že časté poslouchání hudby s hlasitostí 110 až 120 decibel může už po jedné hodině přivodit ztrátu sluchu. Špunty jsou totiž umístěny přímo v uchu a jeho poškození tak mohou způsobit častěji než rozměrnější "externí" sluchátka.

"Posluchač hudby by se měl stále snažit snižovat její hlasitost a rovněž používat různá sluchátka, protože tím zvýší dobu, po kterou může užívat přehrávač bezpečně," uvedl ve své studii Garstecki.

Mezi další možnosti, které pomohou vyvarovat se částečné či úplné ztrátě sluchu, počítá vědec speciální sluchátka, jež účinně snižují hladinu okolního hluku (sluchátka typu noise-canceling).

"Narozdíl od špuntů, snižují tyto produkty účinně hladinu hluku, není tak potřeba užívat zbytečně vysoké hlasitosti," dodal Garstecki.

Jejich problémem je ale vysoká cena a větší rozměry. "Prodat je mladým lidem, kterým záleží na vzhledu, tak může být obtížné," uzavřel vědec.

Anketa

Bojíte se ztráty sluchu z důvodu vystavování se příliš hlasité hudbě?
Ano
67,8 %
Ne
27 %
Nevím
5,2 %
Celkem hlasovalo 967 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám