Hlavní obsah

Jak fungují Windows 10 na starších počítačích

Novinky, ort

Minulý týden začala společnost Microsoft nabízet svůj nejnovější operační systém Windows 10. Majitelé strojů se staršími sedmičkami a osmičkami mohou na novinku přejít zadarmo. Proto jsme zjišťovali, jak desítky fungují na těch nejpomalejších strojích.

Foto: archív výrobce

Toshiba NB200

Článek

Windows 10 jsme nainstalovali na šest let starý netbook, jehož hardwarové parametry mohou v dnešních měřítkách působit až prehistoricky. Konkrétně se jednalo o model Toshiba NB200 s procesorem Intel Atom (1,66 GHz), 1 GB operační paměti, integrovanou grafickou kartou Intel GMA 950 a pevným diskem s kapacitou 160 GB.

Ten je přitom jednou z největších brzd celého stroje, protože pracuje rychlostí pouze 5400 otáček za minutu. Většina disků ve stolních počítačích přitom pracuje při 7200 otáčkách za minutu. Pro úplnost ještě dodejme, že testovaný netbook je vybaven 10,1palcovým displejem s rozlišením 1024 x 600 obrazových bodů.

Rychlejší start

Tento netbook byl původně používaný s operačním systémem Windows 7, na kterém fungoval celkem plynule a bez větší prodlevy. Samozřejmě při spouštění náročnějších programů, jako je například Microsoft Outlook, již bylo nutné chvilku čekat.

Samotná odezva operačního systému se ještě nepatrně prodloužila poté, co jsme zkusili na tento přenosný počítač nainstalovat Windows 8. Start počítače trval déle než minutu a odezva systému již nepůsobila tak plynule. Nutno podotknout, že grafické efekty sedmiček zůstaly zapnuté. Pokud bychom je vypnuli, netbook by reagoval daleko svižněji.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

Velké překvapení se dostavilo ihned při prvním spouštění desítek. Ze všech tří testovaných systémů totiž novinka startovala na atomovém netbooku suverénně nejrychleji. Systém byl načtený za necelých 40 vteřin, což je hodnota, které bylo u předchozích Windows možné dosáhnout pouze při koupi výkonnějších disků typu SSD. Ty totiž neobsahují žádné pohyblivé součástky. Díky tomu je PC výrazně rychlejší.

Rychlost startu aplikací je u desítek srovnatelná s Windows 7. Monitorování výkonu prozradilo, že vytížení procesoru dosahovalo průměrné hodnoty 20 %, jen výjimečně docházelo k 100% využití procesorového času. To znamená, že odezva systému byla plynulá, nikdy nebylo třeba čekat.

Desítky na minimu? Bez problémů

Pokud nenarazíte na nepřekonatelné obtíže s ovladači, mohou Windows 10 hravě nahradit dosluhující sedmičky. Novinka si z nich a z osmiček bere to nejlepší a ještě k tomu přidává některé užitečné funkce navíc. Ve výsledku jsme si to ukázali na bezproblémovém běhu prakticky s minimální doporučenou konfigurací. I u počítače s pouhým 1 GB operační paměti se nemusíte omezovat v multitaskingu – není problém vedle sebe provozovat hned několik aplikací s větším množstvím dokumentů.

Ani slabší procesor není pro běžné kancelářské nasazení brzdou, spíš bude záležet na rychlosti pevného disku, který ovlivňuje rychlost načítání jak aplikací samotných, tak i uživatelských dat. Problém nebudou mít ani velmi staré sestavy, které nemají ani 1 GB operační paměti. Tu je totiž v dnešní době možné dokoupit za velice nízkou cenu.

Desítky stojí za úvahu také kvůli tomu, že je Microsoft nabídne pro majitele starších Windows 7 a 8 zadarmo jako upgrade. Provést jej je však nutné do 12 měsíců od uvedení na trh, tedy nejpozději do července příštího roku.

Minimální hardwarové požadavky Windows 10

Procesor: 1 GHz nebo rychlejší

Paměť RAM: 1 GB (32bitová verze) nebo 2 GB (64bitová verze)

Volné místo na disku: 16 GB

Grafická karta: grafické zařízení podporující Microsoft DirectX 9 s ovladačem WDDM

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám