Hlavní obsah

Jak se pracuje s nejlevnějším počítačem na světě

Novinky, zgl

Raspberry Pi je malý počítač postavený na platformě ARM, stejně jako chytré telefony a počítačové tablety. Novinka láká na široké možnosti využití, nízkou spotřebu, kompaktní rozměry a bezkonkurenční cenu. Jak se s podobným zařízením pracuje, osvětlíme v dnešním testu.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Článek

Cílem autorů bylo vytvoření malého a energeticky úsporného počítače, který by nevyžadoval chlazení a umožňoval rozšíření o další komponenty. Vznikla tak malá destička s procesorem 700MHz, 256MB RAM, slotem na SD kartu (hlavní úložné zařízení), 2x USB 2.0, HDMI, portem pro kabelový internet a konektory pro rozšíření (například pro relé k ovládání motorků).

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Počítač lze provozovat s operačním systémem Linux, na výběr je přitom verze pro začátečníky i pokročilé uživatele. Pod Linuxem je možno novinku používat pro prohlížení internetu, případně pro rychlou komunikaci (chat) a email.

V takovém případě je ale nutno počítat s delší dobou spouštění nainstalovaných programů, než na jakou jsme zvyklí u běžného počítače. Doba spuštění internetového prohlížeče může být i téměř 50 sekund, průměrný počítač to přitom zvládne do dvou sekund. Poté je práce s internetem již obdobná, i když je potřeba počítat s určitou prodlevou například při posouvání obsáhlejších stránek.

Náhrada multimediálního centra

Další možností je spuštění speciálního programu pro multimediální centra XBMC. Tento program je uzpůsoben pro přehrávání filmů, HD videí, fotografií a hudebních souborů ze síťových disků, internetu, nebo z USB flash disku.

Foto: zgl, Novinky

Počítač Raspberry Pi

Pro využití Raspberry Pi jako multimediálního centra stačí připojit napájení, HDMI kabel do TV, síťový kabel a USB klávesnici. V případě použití bezdrátové klávesnice je vhodné nejdříve ověřit kompatibilitu s počítačem – některé bezdrátové adaptéry totiž novinka nedokáže dostatečně napájet.

Na dálku pak lze z pohodlí sedačky spouštět filmy, které jsou uloženy třeba na pevném počítači v pracovně. Přehrávání Full HD filmů je plynulé, je ale potřeba počítat s delší odezvou v menu, nebo při načítaní filmů. XBMC obsahuje mnoho zásuvných modulů (pluginů), které umožní například sledování videa z YouTube a podobně.

Novinka poslouží také jako server

Možnosti Raspberry Pi tím ale rozhodně nekončí, využít jej uživatelé mohou také jako domácí server. Například pro stahování z internetu, nebo naopak pro sdílení dat a webových stránek.

Na internetu je pak k dispozici mnoho návodů, jak zprovoznit například vlastní webový server, FTP nebo monitorovací zařízení. To s pomocí připojené webové kamery monitoruje svěřený prostor a může klidně i poslat email o pohybu v prostoru. Pro domácí kutily pak není problém připojit například relé k ovládání motorků, čidel a snímačů – lze tak například zapínat nebo vypínat přístroje, spotřebiče a elektronické obvody.

Foto: Raspberry Pi

Počítačová skříň není součást balení, je ale možné ji dokoupit zvlášť

Díky spotřebě pouhé 2 W a napájení pouze USB kabelem nebo nabíječkou na mobilní telefon je Raspberry Pi velice vhodné téměř kamkoli. Pro srovnání - spotřeba úsporných žárovek se pohybuje okolo 7 až 9 W.

Výhodou novinky je snadnost nasazení, malé rozměry a malá spotřeba, nevýhodou je pak nízký výkon zařízení, který lze přirovnat k osm let starému počítači. V zahraničních obchodech se Raspberry Pi prodává v přepočtu za cenu okolo 700 Kč. V Česku jej je možné podle serveru Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, pořídit už za 1199 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám