Hlavní obsah

Jak vybrat nejlepší MP3 přehrávač

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudebních přehrávačů je v tuzemských obchodech nepřeberné množství. Zatímco nejlevnější modely umějí přehrávat „pouze“ MP3 skladby, chytřejší přístroje si už poradí i s videem. Jak se v jednotlivých funkcích vyznat a které zařízení si vybrat?

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jedním z nejdůležitějších kritérií při výběru MP3 přehrávače je velikost paměti pro ukládání dat. Nejlevnější modely s cenou okolo 500 Kč mají kapacitu jeden až dva gigabyty (zkratka GB), což stačí jen pro uložení několika desítek hudebních alb.

Pokročilejší přístroje jsou podobně jako notebooky vybaveny pevným diskem, na který je možné uložit řádově až několik tisíc skladeb. Jejich cena startuje přibližně na pěti tisících korun.

Karta rozšíří interní paměť

Některé přehrávače jsou kromě vestavěné interní paměti vybaveny ještě praktickým slotem pro paměťové karty, který umožňuje kapacitu přístroje ještě více rozšířit.

Mezi nejpoužívanější patří karty standardu microSD. Ty s nejvyšší kapacitou jsou označovány také zkratkou microSDHC (high-capacity). Největší modely nabídnou prostor až 32 GB, což stačí pro uložení až 70 tisíc skladeb.

Výrobci se ale v letošním roce začali soustřeďovat na nový standard SDXC, který dovolí uložit na kartu o velikosti lidského palce až 2000 GB. Díky tomu bude možné do přehrávačů nahrát klidně i 50 filmů ve vysokém rozlišení nebo až tři tisíce hudebních CD nosičů.

Ergonomie hraje prim

Velice důležitým, ale často opomíjeným kritériem při výběru přehrávače je jeho ergonomie. Přístroj by měl pohodlně padnout do ruky. Důležité je také rozmístění jednotlivých tlačítek, aby se dobře ovládala.

Někteří výrobci dokonce jednotlivá tlačítka chytře odlišují různými tvary. Pak je možné přístroj ovládat v kapse i poslepu.

Dominantou většiny přehrávačů je displej. Ten dokonale poslouží pro přehrávání videa. Na druhou stranu příliš velká obrazovka zvyšuje rozměry i hmotnost celého zařízení.

Pozor na baterii

Většina MP3 přehrávačů dokáže přehrávat nepřetržitě hudbu i několik dnů. Otázka výdrže už tak není příliš důležitá. Vhodné je si ale zjistit, zdali je možné akumulátor v přístroji vyměnit svépomocí nebo pouze v odborném servisu. Za práci v opravně si technik může říci i tisíc korun.

Velkou výhodu nabízejí přístroje, které jsou vybaveny multifunkčními nabíječkami s USB portem. Přehrávač je díky nim možné na cestách nabíjet z notebooku a není potřeba s sebou vozit žádnou další speciální nabíječku.

Homade Lego: MP3 pro nejmenší

Společnost Homade vyrobila kolekci MP3 přehrávačů, které jsou na první pohled takřka k nerozeznání od kostek z populární dětské stavebnice lego. Novinka je podle výrobce určena především pro malé děti, kterým by jinak rodiče MP3 přehrávač vůbec nepořídili.

Foto: Novinky

Lego MP3 přehrávač

Novinka není vybavena žádným displejem. Na těle přehrávače nalezneme pouze tlačítka pro zesílení hlasitosti, posunutí přehrávané sklady, přechod na další či předchozí skladbu a pauzu.

Foto: Novinky

Lego MP3 přehrávač

Nechybí ani konektor pro připojení sluchátek a slot pro paměťové karty typu microSD. Novinka totiž nedisponuje žádnou vestavěnou pamětí.

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: přehrávat hudbu na baterii dovede jen šest hodin
  • Cena: 900 Kč

Apple iPod Touch: herní superstroj

Posunout možnosti obyčejného MP3 přehrávače o něco dále se rozhodla společnost Apple u třetí generace iPodu Touch. Novinka se ovládá pomocí velkého dotykového displeje s úhlopříčkou 3,5 palce.

Kromě přehrávání MP3 skladeb si iPod poradí také s videem, a dokonce je do něj možné instalovat i nejrůznější aplikace. To ocení především herní nadšenci – z iTunes je do přístroje možné stáhnout stovky zábavných titulů.

Foto: Novinky

iPod Touch

I přes velkou obrazovku, která spotřebovává nemalé množství energie, vydrží iPod přehrávat hudbu přibližně 30 hodin. Výdrž ale radikálně klesá při sledování videa nebo hraní her. Pak je zařízení vybité za necelých pět hodin.

  • Klady: výborný displej a propracované ovládání přístroje
  • Zápory: větší rozměry přehrávače nemusí vyhovovat každému
  • Cena: 8200 Kč (32 GB); 11 300 Kč (64 GB)

Micro Sport MP3: nejmenší přehrávač na světě

Přehrávač Micro Sport MP3 je podle výrobce nejmenším hudebním přehrávačem na světě. Na první pohled přístroj vypadá jako malé bluetooth handsfree sluchátko k mobilnímu telefonu. Jeho rozměry však nic neubírají na funkčnosti.

Foto: Novinky

Japonský Micro Sport MP3 přehrávač

Nabízí interní paměť 4 GB. Na těle přehrávače jsou umístěna pouze tři tlačítka. Velkým kruhovým se přístroj zapíná i vypíná. Pro vybrání další nebo předchozí skladby slouží dvě miniaturní tlačítka na boku. Stejnými tlačítky se při delším přidržení přidává nebo ubírá hlasitost.

Foto: Novinky

Japonský Micro Sport MP3 přehrávač

Druhé sluchátko se k přehrávači připojuje pomocí USB konektoru. Přes něj se také zařízení nabíjí a komunikuje s počítačem. V Česku se zatím novinka neprodává.

Foto: Novinky

Japonský Micro Sport MP3 přehrávač

  • Klady: kompaktní rozměry
  • Zápory: nízká kapacita úložného prostoru
  • Cena: cca 1400 Kč

Nokia N8: hudba z mobilu

Pro dokonalý poslech hudby si není nutné kupovat pouze MP3 přehrávač. Všechny jeho funkce dokáže nahradit také chytrý mobilní telefon, jako je například nová vlajková loď z Finska – Nokia N8.

Foto: Novinky

Nokia N8

Přístroj si kromě hudby poradí i s videem, které je možné uložit na vestavěnou paměť s kapacitou 16 GB. Tu je navíc možné dále rozšířit pomocí microSDHC karet. Pro úplnost dodejme, že telefon má 3,5palcový displej s rozlišením 360x640 obrazových bodů, procesor s taktem 680 MHz a 256MB operační paměť.

Foto: Novinky

Nokia N8

Novince nechybí ani povedený 12megapixelový fotoaparát s xenonovým bleskem. Hudbu dovede na baterii novinka přehrávat prakticky celý den.

  • Klady: Kvalitní fotoaparát, vysoká výdrž baterie
  • Zápory: cena ve srovnání s obyčejným MP3 přehrávačem
  • Cena: 12 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám