Hlavní obsah

Fotky z dovolené jako od profesionála

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vytvořit na dovolené dokonalé snímky není vůbec jednoduché. Nepovedené fotky ale není nutné hned mazat. V dnešní době existuje spousta programů, které dokážou zahladit nedostatky na momentce tak, že vypadá jako od profesionála.

Foto: Profimedia.cz

Foto na letní dovolené

Článek

Grafických editorů pro úpravu fotografií a obrázků existují stovky. Dokážou zaostřit rozmazané části snímků, vylepšit expozici a vyvážení bílé, nebo snížit hladinu šumu u momentek, které byly vytvářeny ve špatných světelných podmínkách.

Zároveň je také možné fotku vylepšit různými efekty, jako je proměna na olejomalbu, negativ nebo na starou fotografii. Jedním kliknutím také může snímek vypadat, jako by byl nakreslen tužkou nebo vytesán do kamene. Vedle placených nástrojů, v jejichž čele stojí jeden z nejznámějších programů, Adobe Photoshop, je možné stahovat také zdarma dostupné aplikace.

Jednou z nich je populární program Gimp. Řadou funkcí se dokonce může měřit s placeným Photoshopem. Aplikace komunikuje česky, díky tomu je její obsluha velice jednoduchá a intuitivní. Stahovat Gimp je možné z internetových stránek gimp.cz.

3D fotografie během minuty

Kromě klasických grafických editorů existuje také řada propracovaných programů, které se soustředí pouze na jeden vizuální efekt. Ty dokážou proměnit sérii fotografií v krátký film, obrovský panoramatický snímek nebo koláž.

Z několika podobných snímků je také možné vytvořit během necelé minuty reálnou 3D fotografii, kterou lze prohlížet z několika různých úhlů. To se vyplatí například při fotografování věží, muzeí nebo přírody.

Jednoduše si tak můžete prohlédnout vnitřky chrámů nebo zajímavé vyhlídky z míst, na která byste se jinak nepodívali.

Zálohovat, zálohovat, zálohovat…

Lidé zapomínají na dovolené fotky zálohovat. Přitom odcizení nebo poškození fotoaparátu není ničím výjimečným. Vhodné je každý den ukládat vše do počítače nebo na jiné záznamové médium.

Pokud nebyla data zálohována na dovolené, je nejlepší učinit tak hned po příjezdu domů. A to ještě před jejich úpravou. Některé změny není možné vrátit zpět.

Odborníci nedoporučují zálohovat fotografie na CD nosiče. Kvůli svým vlastnostem by totiž data nemusela být za pár let čitelná.

PhotoFiltre Studio: domácí grafická laboratoř

PhotoFiltre Studio je kompletní grafický editor, který nabízí spoustu užitečných funkcí. S jeho pomocí je možné vkládat do snímků texty, rozmazávat, ostřit nebo slepovat snímky dohromady.

Foto: mif, Novinky

PhotoFiltre Studio

Aplikace nabízí další zajímavé efekty, jako jsou nejrůznější rámečky a prořezy obrazu. K programu je možné stáhnout také češtinu, díky čemuž se ovládá jednodušeji.

Movie Maker: z oblíbených momentek film

Program Movie Maker slouží primárně k tvorbě a úpravě videí. Pracovat je v něm možné ale také s fotografiemi, které poslouží jako podklad pro krátký film. Sní

Foto: mif, Novinky

Movie Maker

ky je možné doplnit textem, hudbou i různými efekty, například při přechodech jednotlivých fotek. Aplikace je zdarma ke stažení na stránkách Microsoftu, nebo ji je možné používat v on-line verzi v rámci služeb Windows Live.

Photosynth: 3D fotky i s obyčejným fotoaparátem

On-line nástroj Photosynth dokáže vytvořit 3D obraz, který je možné prohlížet v okruhu 360° ve všech směrech. Programu k tomu stačí pouze několik snímků, jež byly pořízeny z různých úhlů z jednoho místa.

Foto: mif, Novinky

Photosynth

Nahrané fotografie aplikace analyzuje a vytvoří z nich virtuální trojrozměrné prostředí, které je navíc možné sdílet s přáteli na internetu. Photosynth využívá při své práci také NASA a National Geographic.

HD View: vytvoří okouzlující panoramatické snímky

Z několika snímků, které byly pořízeny z jednoho místa, je možné poskládat také obrovskou panoramatickou fotografii. Poslouží k tomu program HD View.

Foto: mif, Novinky

HD View

Programem je možné vytvořit i momentku s 360° pohledem. Ta jde plynule posouvat i přibližovat. K pořízení velké panoramatické fotky je ale potřeba velké množství fotografií.

Ukradený foťák „zavolal“ domů

Zajímavá kuriozita se stala na dovolené na Floridě Alison DeLauzonové. Myslela si, že nadobro ztratila společně s fotoaparátem drahocenné fotografie a videonahrávky prvních krůčků svého syna.

Po čase se ale udála zajímavá věc – fotoaparát si sám zavolal domů. Byla v něm totiž založena speciální paměťová karta, která se uměla automaticky připojit k bezplatným bezdrátovým sítím.

Přes internet odeslal aparát DeLauzonové na e-mail všechna data, která v něm byla uložená. Když si snímky prohlížela, odhalila na nich dva neznámé mladíky. Nakonec se ukázalo, že se jedná o známé ničemy, kteří okrádají turisty.

Díky snímkům, které sami zloději vytvořili, je mohla policie usvědčit z krádeže a vrátit fotoaparát majitelce. V aparátu byla vložena paměťová karta Eye-Fi v hodnotě 1550 Kč, kterou dostala DeLauzonová jako dárek ke svému fotoaparátu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám