Hlavní obsah

Jak se doma zbavit překážejících kabelů

Právo, Novinky, Miloslav Fišer

Stolní počítače, notebooky, televizory i DVD přehrávače. Všechny tyto přístroje přinášejí do domácnosti desítky kabelů, které jsou akorát tak na obtíž. Proto se je každý snaží ukrýt, aby byly co nejméně vidět. Více než polovinu propojovacích drátů jde přitom nahradit velice elegantně – bezdrátově.

Foto: Profimedia.cz

Překážející kabely

Článek

Největší neplechu dělají v domácnostech internetové kabely. Ty často vedou od modemu k počítači i přes několik místností. Každé další PC počet drátů navíc zvyšuje.

Jak se internetových kabelů zbavit? Stačí pořídit takzvaný WiFi router, který je základním stavebním kamenem domácí bezdrátové sítě. Připojit je k němu možné až několik desítek počítačů.

Routery se liší podle rychlosti, jakou dokáží přenášet data. Nejvíce se vyplatí kupovat novější přístroje s certifikací 802.11n, které proti starším verzím přenášejí data až desetkrát rychleji. Díky tomu je možné po síti sledovat plynule i filmy ve vysokém rozlišení – na ty byla starší zařízení krátká.

Cena nejlevnějších routerů startuje na 500 korunách. Verze s podporou rychlého standardu 802.11n vyjde zhruba o 200 Kč dráž. Na trhu jsou také přístroje s cenou několika tisíc. Ty se proti základním modelům liší především v pokročilejších možnostech nastavení a vyšším dosahu bezdrátového signálu.

Připojit jde i televizor

Routery neslouží pouze k rozvedení internetu po bytě. Dají se k nim připojit také další zařízení, jako jsou tiskárny, přehrávače, externí pevné disky nebo moderní televizory. U nich pak není potřeba k propojení s počítačem žádný kabel.

Instalace routeru se nemusejí obávat ani méně zkušení uživatelé. Díky podrobným návodům a přehledným nabídkám dnešních přístrojů ji zvládne každý.

Pozor si je nutné dát na důkladnou ochranu soukromí. Bez správného nastavení bezpečnostních pravidel a silného přístupového hesla se k bezdrátové síti totiž může připojit každý, kdo je v jejím dosahu. Jednoduše se pak dostane i k citlivým datům v počítači.

Internet ze zásuvky

Velkým nepřítelem bezdrátových sítí jsou železobetonové zdi v panelácích. Přes ně dokáže signál projít jen velice obtížně nebo dokonce vůbec. V takovém případě pomůže výkonnější anténa, která se dá pořídit přibližně za 300 korun. U každého routeru ale nemusí jít anténa vyměnit, a tak je před koupí vhodné ověřit, zdali jde odšroubovat.

Přes železobetonovou zeď je možné signál bezdrátově přenést také pomocí takzvaných homeplug adaptérů. Technologie využívá k přenosu dat běžné elektrické rozvody v bytě.

Systém se skládá ze dvou adaptérů, které se zapojují do elektrických zásuvek. K jednomu stačí připojit kabel z internetového modemu a ke druhému počítač. Žádná složitá konfigurace není potřeba, homeplug dokáže přenos dat nastavit automaticky.

Bezdrátový obraz i zvuk

Po bezdrátových sítích netečou pouze počítačová data. Vzduchem je možné v dnešní době poslat i obraz nebo zvuk.

Díky speciálním bezdrátovým adaptérům, které se zapojují do HDMI nebo SCART konektorů, není potřeba televizor s DVD nebo Blu-ray přehrávačem propojovat žádným kabelem.

V praxi funguje přenos obrazu i zvuku na výbornou, nedochází k žádným výpadkům ani sekání. Jediný problém je pořizovací cena přístroje. Za bezdrátové řešení zaplatí zájemci desetkrát více než za obyčejný kabel.

D-Link DIR-600: rychlík s velkým dosahem

D-Link DIR-600 patří k nejoblíbenějším bezdrátovým routerům současnosti. Podporuje nejnovější standard 802.11n, díky čemuž je velice rychlý. Je vybaven dostatečně silnou anténou, která by měla pokrýt bezproblémově celý byt o dispozici 4+1.

Foto: Novinky

D-Link DIR-600

Přesto je k němu v případě potřeby možné dokoupit silnější anténu. Zařízení má v sobě ještě jednu zajímavou funkci – rodičovskou kontrolu. Ta umožňuje inteligentně filtrovat internetové stránky, aby si děti nemohly prohlížet weby pro dospělé.

  • Klady: rychlé datové přenosy, výborný dosah bezdrátového signálu
  • Zápory: někteří uživatelé si stěžují na složitější nastavení routeru
  • Cena: 750 Kč

Dell Latitude Z: bezdrátové dobíjení baterie

Kam kráčí budoucnost přenosných počítačů, nastínila společnost Dell. Vyrobila první notebook na světě, který se dokáže dobíjet vzduchem. Stačí, aby byl v blízkosti speciálního adaptéru, který vysílá elektromagnetické indukce.

Foto: Novinky

Dell Latitude Z

Hlavní nevýhodou tohoto systému je dlouhá doba nabíjení, která trvá až dvakrát déle, než pokud by byl přenosný počítač připojen kabelem. Zatím navíc není jisté, jaký dopad bude mít indukce na celkovou životnost baterie.

Pro úplnost dodejme, že notebook je vybaven procesorem Intel Core 2 Duo s frekvencí až 1,6 GHz, 2GB operační paměti, integrovaným grafickým čipem Intel GMA 4500MHD a SSD diskem s kapacitou 256 GB.

  • Klady: zajímavý design, unikátní dobíjení baterie
  • Zápory: vyšší pořizovací cena
  • Cena: 50 000 Kč

IcyBox Wireless HDD: jednoduché sdílení dat

Sdílení souborů mezi více počítači v domácnosti není bez znalostí síťových standardů příliš jednoduché. Usnadnit to ale může zařízení IcyBox Wireless HDD, do něhož je možné vložit libovolný 3,5“ pevný disk s kapacitou až 1 TB.

Foto: Novinky

IcyBox Wireless HDD

K fotkám, videím, hudbě i dalším souborům uloženým na externím disku je možné přistupovat bezdrátově z jakéhokoliv počítače. IcyBox Wireless HDD je možné pomocí HDMI konektoru připojit také k moderním televizorům. Pak se externí disk promění v plnohodnotný multimediální přehrávač. Dálkové ovládání je součástí balení.

  • Klady: široké možnosti využití
  • Zápory: k ceně rámečku je nutné připočítat ještě cenu pevného disku
  • Cena: 4400 Kč

IOGEAR Wireless: obraz přenášený vzduchem

Ploché a tenké televizory již ve většině domácností vystřídaly velké CRT obrazovky. Za útlé panely se ale hůře schovávají kabely, obzvláště pokud je televizor zavěšen na zdi. Proč tedy propojení televizoru s přehrávačem nebo domácí audio sestavou nevyřešit bezdrátově?

Foto: Novinky

IOGEAR Wireless

Hravě to dokáže drobný adaptér IOGEAR Wireless. Vzduchem umí přenášet obraz, zvuk, ale i počítačová data a internetové připojení. Novinka může být využita také pro bezdrátové propojení počítače s monitorem. Dosah signálu výrobce neuvádí, měl by se ale pohybovat v desítkách metrů, což bohatě stačí pro většinu domácností.

  • Klady: dokáže bezproblémově přenášet obraz ve vysokém rozlišení
  • Zápory: v Česku se zatím neprodává
  • Cena: 1860 Kč (99 USD)

TP-Link TL-PA201: elektrická zásuvka místo kabelu

Takzvané homeplug systémy, které dokážou přenést počítačová data prostřednictvím elektrické zásuvky, nabízí v Česku jen několik výrobců. Jedním z nich je společnost TP-Link.

Foto: Novinky

TP-Link TL-PA201

Zařízení se vyznačuje velice jednoduchou instalací – v podstatě stačí adaptéry zapojit do zásuvky a vše automaticky funguje, jak má. Jedinou vadou na kráse je nižší přenosová rychlost. Proti bezdrátovému 802.11n jsou homeplug systémy až dvakrát pomalejší.

Hlavní využití najde přístroj od TP-Linku v místech, kde hrozí silné rušení bezdrátového signálu a kromě kabelu tam jiná možnost připojení neexistuje. Tím se ospravedlňuje i vyšší cena technologie.

  • Klady: jednoduchá instalace, vyšší pořizovací cena.
  • Zápory: pomalejší datové přenosy
  • Cena: 850 Kč

Nové baterie se dobíjejí vzduchem

Vědci ze skotské univerzity St. Andrews vyrobili prototyp baterie, která ke svému dobití nepotřebuje elektrickou zásuvku. Plně si vystačí s kyslíkem ze vzduchu, který reaguje s uhlíkovou síťkou na vnější straně baterie.

„Klíčem je použití kyslíku ze vzduchu jako látky vyvolávající reakci namísto chemikálií, které je potřeba přenášet uvnitř baterie,“ uvedl podle ČTK Peter Bruce z chemické fakulty univerzity St. Andrews, který projekt vývoje nového akumulátoru vede.

Díky unikátnímu konceptu navíc baterie vydrží pracovat na jedno dobití až desetkrát delší dobu než běžné akumulátory. Zatím se bohužel neví, kdy se novinka začne prodávat, ani jaká bude její cena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám