Hlavní obsah

Nové Windows 7 pod drobnohledem, jak pracují na starších počítačích

Novinky, Marek Schäferling

Největší nepřítele si Windows Vista nadělaly mezi uživateli se staršími počítači. Deklarované minimum poněkud zapomnělo na skutečnost, že na operačním systému by měly fungovat i nějaké aplikace, protože samotný OS pro práci nestačí. Zjišťovali jsme, jak si s minimální doporučenou konfigurací vede nástupce jménem Windows 7.

Foto: mas, Novinky

Windows 7 - jak rychlé jsou na starších počítačích?

Článek

S každým předcházejícím operačním systémem společnosti Microsoft se pravidelně zvedaly nároky na minimální hardwarovou konfiguraci počítače. Podle nich si zákazníci mohli ověřit, zda teoreticky mohou nainstalovat nový operační systém i na svůj stávající počítač, či zda bude nutné zakoupit i nové železo.

U Windows Vista však udávané minimum patřilo spíš do říše životního minima, a to především v otázce operační paměti RAM. Deklarovaných 512MB pro verzi Home Basic způsobovalo zpomalené reakce systému, a ani 1GB doporučený pro všechny vyšší edice uživatele nespasil. A protože minimum pro nové Windows 7 je stejné, rozhodli jsme se zjistit, zda odpovídá realitě.

Minimální požadavky Windows 7
32 bit64 bit
Procesor1 GHz1 GHz
Paměť RAM1 GB2 GB
Pevný disk16 GB20 GB
Grafická kartaDX9 (128MB Aero)DX9 (128MB Aero)

Co hodláme vyzkoušet

Pro účely testu jsme Windows 7 nainstalovali na notebook blížící se minimálním požadavkům,s jedinou výjimkou – integrované grafické jádro nemělo podporu pro DirecX 9, nemohlo tedy akcelerovat rozhraní Aero. Na výsledné dojmy by tato zkušenost neměla mít vliv, neboť Aero akcelerované grafickou kartou systém nebrzdí, spíš naopak.

Cílem testu je provést instalaci systému, přidat běžně používané programy, zjistit kompatibilitu se starším hardwarem a v neposlední řadě vyzkoušet odezvu systému při práci. Než se do toho pustíme, ještě tabulka konfigurace testovacího počítače:

ProcesorIntel Celeron M350 1,3GHz
Operační paměť RAM1GB DDR 266MHz
Pevný disk40GB 4200rpm
Grafické jádrointegrované i855GM

Instalace z DVD

Instalace byla provedena ne čistý disk na jediný diskový oddíl. Systém si vytvoří ještě skrytý 100MB oddíl pro vlastní potřebu, zbytek je dostupný uživateli. Celkový čas instalace v našem případě dosáhl lehce přes půl hodiny, především kvůli pomalému disku a starší DVD mechanice. Přesto bych výsledný čas hodnotil jako velmi dobrý.

Po instalaci zabírá systém na disku 7,5GB, do stanoveného minima 16GB má tedy hodně daleko. Je vidět, že Microsoft počítá se zvětšením vlivem aktualizací, nových ovladačů i přechodných souborů nejen z internetu.

Foto: mas, Novinky

Windows 7 zabírají po instalaci na disku 7,5GB. Je nutné však ještě připočítat stránkovací soubor a případně i prostor pro hybernaci rovný velikosti operační paměti. Tím se hravě dostáváme na 10GB bez programové výbavy.

Při pohledu do útrob správce zařízení (Device Manager) jsem zjistil následující nedostatky: 1) ovladač grafické karty se omezuje na standardní VGA, grafické jádro nebylo rozpoznáno 2) modem taktéž nemá ovladač. Všechny ostatní součásti fungují bezproblémově, ať už jde o USB 2.0 řadič nebo síťovou a zvukovou kartu.

Z internetových diskuzí jsem následně shledal problém grafické karty velmi rozšířeným. Pro testování byly však použity Windows 7 RC (verze pro testování), může se situace v prodejní verzi ještě změnit. Každopádně na povrch vyplynulo několik dalších skutečností. Win 7 vyžadují výhradně digitálně podepsané ovladače. Není proto možné použít starší ovladače psané Intelem pro Win Vista a XP. Ty sice lze nainstalovat, po restartu PC jsou však opět nahrazeny obecným VGA ovladačem.

Foto: mas, Novinky

Ač jsme zkoušeli předprodejní verzi systému, fungoval již bez výraznějšího zaváhání. Doinstalovat jsme museli jen ovladače Modemu. Problém grafické karty popisovaný v článku zatím řešení nemá.

Programy, prográmky a utility

Dalším krokem bylo doinstalovat programovou paletu pro běžnou kancelářskou práci. Ta v našem případě zahrnuje kancelářský balík OpenOffice 3.0, internetový prohlížeč Firefox 3.0.10 (MSIE 8 je součástí instalace), kodeky pro hudbu a filmy včetně přehrávače Media Player Classic a rozšířeného Winampu. O bezpečnost se staral antivir Avast Home, nesměl chybět ani Totalcommander a Adobe Reader.

A protože všechny aplikace fungovaly bez problémů, začali jsme s prací. Start Windows 7 trval po přihlašovací obrazovku na naší sestavě 33s, na plochu jsme se potom dostali po 48s. Od této chvíle lze již spouštět programy a začít pracovat, systém je však ještě asi dvě minuty načítá data na pozadí pro budoucí použití a odezva je lehce omezená. Hodně zde záleží na rychlosti pevném disku, ale i procesor má co dělat.

Foto: mas, Novinky

Windows 7 umí velmi dobře vycházet i s menším množstvím operační paměti. Procesor je využíván poměrně hodně, ale téměř nikdy při běžné práci nedosáhne vytížení 100%.

Ihned po startu zabírá OS v operační paměti asi 420MB, a to včetně antivirového programu i rychlého spuštění OpenOffice. Po dvou minutách se situace ustálí na 380MB. Je tedy patrné, že by systému pro start mělo stačit i 512MB operační paměti. Jen by potom nezbylo příliš místa na programy.

Další krok nevyhnutelně směřoval k otevírání aplikací. Postupně to byl Firefox, Writer z OO.org, Total Commander, Adobe Reader s PDF dokumentem. A věřte nebo ne, 1GB paměti stačí i na velké množství paralelně otevřených dokumentů, mezi kterými je možné svižně přepínat. Systém nemusel jedinkrát odkládat data na disk.

Otevřené programyVyužité místo v RAM
Firefox 3(2 okna, 20 záložek)510 MB
+ OpenOffice (1x Writer, 1x Calc)546 MB
+ Winamp570 MB
+ Adobe Reader (PDF)693 MB
+ Windows Photo View760 MB

Monitorování výkonu prozradilo, že vytížení procesoru dosahovalo průměrné hodnoty 30 %, jen výjimečně docházelo k 100% využití procesorového času. To znamená, že odezva systému byla plynulá, nikdy nebylo třeba čekat.

Foto: mas, Novinky

Podrobný výpis využití oeprační paměti jednotlivými běžícími programy. Nejžravější je webový prohlížeč kvůli dvěma desítkám otevřených oken najednou.

Windows 7 proti XP

Mnozí jistě čekají na srovnání sedmičky s letitými „Xpéčky“. Osobně se mi 7 jeví jako Vista s lehkostí XP. Samozřejmě mnohem více dohlížejí na spouštěné aplikace, ale jinak v ničem nezpomalily. Naopak přepracovaná lišta s běžícími programy určitě napomáhá k vyšší produktivitě a lepšímu přehledu na spuštěnými aplikacemi. Je jen škoda, že z této výhody těží hlavně aplikace Microsoftu, programy třetích stran jsou ochuzeny o rozšířené nabídky.

Foto: mas, Novinky

S rozpoznáním USB zařízení na starším počítači nebyl žádný problém. Tiskárna, externí disk, myš nebo klávesnice fungovaly hned od začítku.

Windows 7 na minimu? Proč ne

Pokud nenarazíte na nepřekonatelné obtíže s ovladači, mohou Windows 7 hravě nahradit dosluhující XP, nebo nevyvedené Vista. Berou si totiž to lepší z obou dvou. Ve výsledku jsme si to ukázali na bezproblémovém běhu s minimální doporučenou konfigurací. I u počítače s pouhým 1GB operační paměti se nemusíte omezovat v multitaskingu. Není problém vedle sebe provozovat hned několik aplikací s větším množstvím dokumentů.

Ani slabší procesor není pro běžné kancelářské nasazení brzdou, spíš bude záležet na rychlosti pevného disku, který ovlivňuje rychlost načítání jak aplikací samotných, tak i uživatelských dat. V tomto směru by samozřejmě pomohlo více paměti pro systém Prefetch, musíme však zůstat pevně nohama na zemi. Kdo chce nový systém na starém počítači, nesmí chtít vše.

Foto: mas, Novinky

Windows Experience Index (WEI) - nebýt chybějících ovladačů grafické karty, počítač s minimální konfigurací by si v hodnocení mezi 1 až 7,9 nevedl vůbec špatně.

Anketa

Budete používat nový systém Windows 7?
Ano, hned jak bude v prodeji.
16,6 %
Ano, počkám ale na stížnosti ostatních uživatelů a první opravný balík.
18,9 %
Nevím, zatím jsem nad tím nepřemýšlel.
6,7 %
Ne, jsem zastánce Windows XP.
50,4 %
Ne, používám jiný systém.
7,4 %
Celkem hlasovalo 9711 čtenářů.

U nových Windows půjde vypnout Internet Explorer

Americký softwarový gigant umožní u nejnovějšího operačního systému Windows 7 vypnout pomocí jednoduchého programu webový prohlížeč Internet Explorer (IE). Kromě něj by měly jít vypnout i další programy, které jsou nedílnou součástí operačního systému Windows. Odborníci ale varují, že vypnout půjdou také důležité součásti operačního sytému, bez kterých nemusí systém Windows správně pracovat. Redmondský softwarový gigant Microsoft tak reaguje na obvinění Evropské komise z porušování pravidel hospodářské soutěže. Více se dozvíte ZDE.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám