Hlavní obsah

Modré obrazovky smrti už nebudou děsit uživatele. Samy řeknou, co pád způsobilo

Novinky, chm

Snad nic nedokáže zkazit náladu tak, jako když při práci na počítači najednou vyskočí modrá obrazovka smrti (Blue screen of death, BSoD). Tak zpravidla končí fatální chyby operačního systému Windows. Problém je však v tom, že většina uživatelů ani nevěděla, co pád způsobilo. To by se ale nyní mělo změnit.

Foto: repro The Verge

Nová modrá obrazovka smrti

Článek

BSoD zpravidla přichází v tu nejméně vhodnou dobu. Své o tom ví dokonce i někdejší šéf Microsoftu Bill Gates, který v roce 1998 ukazoval světu budoucnost počítačů – operační systém Windows 98. A co čert nechtěl, na obrazovce za ním se během pečlivě připravované prezentace objevila modrá obrazovka smrti.

Vrásky na čele dokáže ale pád operačního systému Windows udělat i běžným uživatelům, zpravidla totiž vmžiku přijdou o všechnu neuloženou práci. A doposud většina z nich nevěděla ani proč. Na obrazovce se totiž zobrazila pouze modrá obrazovka se smutným smajlíkem.

Ta informovala pouze o tom, že v počítači nastal problém a je potřeba ho restartovat. Případně byl vidět ještě nějaký spletitý kód složený z písmen a číslic, který toho sám o sobě moc neříkal.

Foto: Microsoft

Modrá obrazovka smrti, ilustrační foto

Vědět, co způsobuje BSoD, je přitom velice důležité, obzvláště to platí při opakovaných pádech operačního systému. Uživatel tak totiž může zjistit, zda pád způsobila nějaká chyba Windows, špatný ovladač grafické karty nebo například vadná operační paměť. Možností je zkrátka nesčetně.

Právě proto se nyní vývojáři na modrou obrazovku smrti zaměřili a v aktuální testovací verzi desítek ji vylepšili, jak uvedl server The Verge. Nově tak na ní uživatel uvidí tzv. QR kód. Na něj bude stačit namířit fotoaparát chytrého telefonu a pomocí nainstalované aplikace jej přečíst.

Foto: mif, Novinky

QR kód

Přímo v mobilu se pak otevře webová stránka, která bude detailně popisovat chybu a důvod pádu. Prosté a jednoduché.

Nová vychytávka je aktuálně součástí testovací verze operačního systému Windows 10. Lze předpokládat, že chytřejší modrá obrazovka smrti se objeví letos v létě společně s vydáním „Anniversary Updatu“ (výroční aktualizace). Ta by měla přinést celou řadu dalších vylepšení, jako je například aplikace Desktop App Converter, temný režim či chytřejší virtuální asistentka Cortana. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám