Hlavní obsah

Microsoft bude lidem podsouvat desítky, nainstalují se jako aktualizace

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft nabízí už od loňského roku uživatelům některých starších verzí Windows bezplatný upgrade na nejnovější desítky. Nově se ale Windows 10 mohou lidem nainstalovat jako aktualizace i v případě, že o to nestojí. Je to dáno změnou politiky amerického softwarového gigantu.

Foto: archív tvůrců

Windows 10

Článek

Doposud totiž aktualizace na Windows 10 byla uživatelům nabízena jako volitelná, nově ji však Microsoft označuje jako doporučenou. A právě v tom je ten zakopaný pes, který potrápí uživatele, jež o přechod z jakéhokoliv důvodu nestojí.

Dříve totiž mohli lidé pouze odkliknout okénko nestahovat a bylo vyřešeno. Nově se jim však aktualizace může automaticky stáhnout, a dokonce i nainstalovat. V defaultním režimu jsou totiž desítky nastaveny tak, aby se stahovaly a instalovaly i doporučené aktualizace.

Pomůže změna nastavení

Uživatelů, kteří stále na Windows 10 nepřešli, je několik stovek miliónů. Jak upozornil server Extreme Tech, desítky se tak logicky budou nabízet jako aktualizace ještě několik následujících týdnů. Proces distribuce na takové množství strojů je totiž velmi náročný.

Pokud uživatelé nestojí o automatickou aktualizaci na nejnovější verzi operačního systému od Microsoftu, mohou jednoduše změnit nastavení systému. V Ovládacích panelech stačí zvolit nabídku Windows Update a odškrtnout políčko, aby se doporučované aktualizace získávaly stejným způsobem jako důležité.

Případně je k dispozici také volba „Vyhledávat aktualizace, ale zeptat se, jestli je chci stáhnout a nainstalovat“. Díky této volbě se žádná s aktualizací nebude stahovat ani instalovat, pokud o to uživatel skutečně nebude stát.

200 miliónů instalací

Windows 10 aktuálně běží už na více než 200 miliónech zařízení. Úspěch tohoto systému tkví především v tom, že Microsoft radikálně změnil licenční politiku tohoto operačního systému. Lidem nabízí desítky jako aktualizaci zadarmo. [celá zpráva]

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. U desktopové i mobilní verze systému je bezplatný upgrade možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení na trh.

Uzavřený ekosystém  

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Operační systém Windows 10 navíc neběží pouze na stolních počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám