Hlavní obsah

Lidé se nechtějí Windows XP vzdát. V některých zemích běží stále na třetině PC

Zkraje dubna ukončila společnost Microsoft definitivně podporu pro Windows XP. Přestože z toho plyne řada bezpečnostních rizik, řada evropských uživatelů se nechce nejpopulárnějšího systému v historii amerického softwarového gigantu vzdát. Vede Bosna a Hercegovina s 38 procenty, následuje Bulharsko s 33 a Rumunsko a Bělorusko s 29 procenty. Vyplývá to z údajů společnosti Gemius.

Článek

Nejnižší podíl naopak Gemius zaznamenal v Dánsku, kde mají XP čtyři procenta trhu. Následuje Portugalsko s 15 procenty a Slovensko spolu s Tureckem a Lotyšskem, kde je podíl 18 procent.

V České republice měla Windows XP v březnu podíl přes 23 procent. Z toho vyplývá, že téměř čtvrtina zobrazení stránek v České republice byla generována počítači s tímto systémem. Začátkem dubna podíl poklesl na 22 procent a bude se i nadále snižovat. XP jsou stále druhým nejpoužívanějším operačním systémem na českém trhu za Windows 7, která jsou první od poloviny roku 2012.

"Data ukazují zřejmou souvislost mezi zralostí trhu a instalací novějších verzí systému Windows. V Dánsku je odvětví internetu jedním z nejrozvinutějších na světě a tento fakt se odráží rovněž v popularitě novějších a lepších verzí operačních systémů. Nicméně systém Windows XP byl velmi úspěšný a populární v mnoha částech Evropy," uvedl ředitel společnosti Digital Business Consulting Group Kimon Zorbas.

Podpora skončila, systém nikoli

Ukončení podpory ze strany Microsoftu neznamená, že by tento populární operační systém přestal ze dne na den fungovat. S trochou nadsázky se dá říci, že Windows XP jsou nesmrtelná. Pokud o to uživatelé budou stát, můžou na počítačích fungovat klidně desítky dalších let.

Microsoft samotnou funkčnost nijak omezovat nebude, vše bude fungovat jako doposud. Vycházet však nebudou už nikdy žádné aktualizace a záplaty. To znamená, že pokud se v systému objeví nějaká bezpečnostní trhlina, kybernetičtí zločinci ji budou moci snadno zneužít k proniknutí do cizího PC. Případná záplata totiž nikdy nevyjde.

Vhodným řešením je tak z bezpečnostního hlediska přejít na novější systém. Vybírat uživatelé přitom nemusí pouze ze stáje Windows – k dispozici je jim i řada bezplatných alternativ. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám