Hlavní obsah

Zprávy zadarmo nadchly i kyberzločince. Internetem šíří nebezpečnou aplikaci

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo by rád neušetřil nějakou tu korunu? I proto je nejspíše tolik oblíbená funkce iMessage, díky které si mohou lidé s operačním systémem iOS od společnosti Apple zdarma posílat zprávy. Zneužít tuto popularitu se ale nyní snaží kyberzločinci a internetem šíří nebezpečnou aplikaci nazývanou iMessage, jež je určena pro operační systém Android.

Foto: Obchod Play

Aplikace iMessage pro Android

Článek

Aplikace iMessage se objevila na několika webových stránkách, které distribuují programy pro počítačové tablety a chytré telefony s operačním systémem Android. Dokonce byla i v oficiálním internetovém obchodu Play.

Jak upozornil server Security Affairs, aplikace skutečně umožňovala posílat zprávy zdarma, a to nejen na přístroje s Androidem, ale i na konkurenční platformu iOS. Díky tomu si ji jen během pár dní stáhlo více než 10 000 lidí z různých koutů světa.

Ten, kdo podobnou aplikaci naprogramoval, moc dobře věděl, co dělá.
vývojář programů pro mobilní přístroje Steven Smith

Problém je ale v tom, že všechny zprávy, které lidé s touto aplikací odešlou nebo přijmou, jsou přeposílány na servery umístěné v Číně. Autoři a správci aplikace se tak velmi snadno mohou dostat ke všem zprávám, byť jsou na servery nahrávány v zašifrované podobě.

„Ten kdo podobnou aplikaci naprogramoval, moc dobře věděl, co dělá. Pro uživatele to představuje obrovské bezpečnostní riziko,“ konstatoval vývojář programů pro mobilní přístroje Steven Smith.

Podle něj totiž lidé považují zprávy oprávněně za soukromé a nedotknutelné. Neostýchají se prostřednictvím nich posílat nejrůznější přihlašovací údaje nebo i lechtivé osobní materiály, což samozřejmě počítačovým pirátům nahrává.

Smith zároveň podotkl, že iMessage je pouze špičkou ledovce a podobných aplikací koluje internetem daleko více. Uživatelé by jejich riziko neměli rozhodně podceňovat, vhodné je podle něj stahovat programy výhradně z oficiálních a ověřených zdrojů.

Volání i SMS zadarmo

Funkci iMessage nabízí společnost Apple majitelům iPhonů, iPadů a iPodů již druhým rokem zdarma. Díky ní si lidé mohou posílat mezi sebou obrázky i text zadarmo, podobně jako v případě klasických SMS a MMS zpráv.

Foto: David Ryneš, Novinky

iMessage

S příchodem iOS7 navíc nabídl americký počítačový gigant uživatelům i volání zadarmo – díky funkci FaceTime Audio. Novinka pracuje podobně jako například konkurenční Skype od Microsoftu. I ten je možné na přístrojích od Applu používat, ale FaceTime Audio je integrován přímo do systému a díky tomu je daleko chytřejší.

Není potřeba spouštět žádnou další aplikaci, jednoduše stačí jít do seznamu kontaktů a tam vybrat požadovanou osobu. Hovor se uskuteční stejně, jako kdyby jej zprostředkovával operátor. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám