Hlavní obsah

Sedmnáctiletý multimilionář: Pokud máte dobrý nápad, můžete vydělat balík peněz

Novinky, mif

Dva roky usilovné práce se vyplatily, 17letý mladík Nick D'Aloisio si díky nim připsal na účet 30 miliónů dolarů, tedy více než 600 miliónů korun. V rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že pokud mají lidé dobrý nápad, nemají otálet a rovnou mu vdechnout život. Mohou si tak přijít na opravdu velký balík peněz.

Sedmnáctiletý mladík vymyslel aplikaci pro iPhone, kterou prodal za 30 miliónů dolarůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Jakoukoliv mezeru na trhu je potřeba využít. Právě teď se největší společnosti z celého světa rozhlížejí po úspěšných startupech, aby do nich mohly investovat,“ prohlásil D'Aloisio, který získal peníze od společnosti Yahoo! za svou zpravodajskou aplikaci Summly.

„Vůbec jsem neočekával, že se tohle stane. V listopadu, když jsme tento projekt rozjížděli, jsem myslel, že budeme mít velkou odezvu od uživatelů. Ale že se o něj bude zajímat společnost jako Yahoo…. to bylo úžasné,“ neskrýval své nadšení novopečený multimilionář.

Foto: summly.com

Aplikace Summly

Pojem startup označuje novou firmu nebo začínající projekt, jehož tvůrci jsou na samém začátku podnikání. Poprvé začal být používán před rokem 2000, kdy v zámoří vzniklo během internetové horečky mnoho takovýchto společností. V posledních letech zažívají startupy opět renesanci.

Startupy jsou vysoce návykový životní styl

O tom, jaké je to vybudovat vlastní úspěšný startup pojednává film The Startup Kids. Přináší otevřené rozhovory a příběhy zakladatelů úspěšných firem, jako jsou Vimeo, Soundcloud, Kiip, InDinero, Dropbox či Foodspotting. [celá zpráva]

Trailer k filmu The Startup KidsVideo: Startup Kids

Hodinový snímek je nabitý pozitivní energií a po jeho zhlédnutí máte sto chutí dát výpověď v práci a začít věnovat veškerou energii svým vlastním projektům. A přesně o to dvěma mladým islandským podnikatelkám při jeho natáčení šlo.

O aplikaci Summly

Nick D'Aloisio naprogramoval aplikaci nazývanou Summly ve svých 15 letech. Program je navržen tak, aby dlouhé články ze zpravodajských webů automaticky zkrátil do pár odstavců. Prostřednictvím speciálního algoritmu dokonce dokáže z textu sám vybrat ty nejdůležitější informace.

Vybírat je přitom možné libovolné internetové stránky, přičemž volit je možné klíčová slova i témata, která uživatele zajímají. V praxi vše skutečně funguje na výbornou, i proto získala aplikace ocenění přímo od společnosti Apple jako jeden z nejlepších programů roku 2012.

Úspěch Summly slaví i mezi uživateli. Přestože je k dispozici pouze na vybraných trzích, například z českého App Storu si jej nestáhnete, dokázal za pár měsíců zkrátit více jak 90 miliónů článků. A právě vysoké popularity se rozhodla využít společnost Yahoo! a za umělou inteligenci, která zkracuje články, zaplatila mladíkovi zmiňovaných 30 miliónů dolarů.

Paradoxně služba Summly skončí. Zástupci internetového gigantu plánují místo toho nabízet technologii zkracování článků ve své vlastní aplikaci, která by měla přijít na trh pod značkou Yahoo! v následujících měsících.

Vala Halldorsdottir a Sesselja Vilhjalmsdottir si samy na vlastní kůži vyzkoušely, jaké to je vytvořit úspěšný startup. V roce 2009, kdy Island postihl ekonomický kolaps, vytvořily tamní nejúspěšnější stolní hru Heilaspuni. Kromě dokumentu The Startup Kids se nyní věnují i novému startupu – mobilní aplikaci KinWins.

Reklama

Výběr článků

Načítám