Hlavní obsah

Podvedení lidé kvůli trojskému koni z ČR o peníze nepřijdou

Novinky, Miloslav Fišer

Na začátku týdne se na internetu objevil zákeřný trojský kůň vytvořený nejspíše v České republice, který nutí oběti posílat krátké textové zprávy z mobilních telefonů na draze zpoplatněné číslo 903 0999. Poslání jedné SMS vyjde na 99 korun. O své peníze se však lidé bát nemusí, provozovatelé placených telefonních služeb je vrátí zákazníkům zpět.

Foto: Novinky

Článek

„O peníze, které se podařilo podvodníkovi prostřednictvím SMS zpráv vylákat, lidé rozhodně nepřijdou. S partnery a operátory jsme se dohodli, že jim je vrátíme zpět. A to platí i pro lidi, kteří by se mohli stát obětí trojského koně v budoucnu,“ řekl Novinkám jednatel společnosti EPMS Tomáš Hervert.

Právě společnost EPMS, která provozuje platební systém xpay.cz, využívá ve spolupráci s firmou AGMO číslo 903 0999 – ne však pro vlastní účely, pouze zprostředkovává platební transakce dalším korporacím a jednotlivcům.

„Přes náš systém jsme zachytili doposud 25 uživatelů, kteří drahou SMS zprávu odeslali. Všechny bude kontaktovat operátor, aby dohodl přesný způsob vrácení peněz,“ uvedl Hervert.

Na tvůrce trojského koně si posvítí policie

„Díky našim datům přesně víme, komu by byly peníze z podvodných transakcí zaslány. Proto jsme účet dotyčného zablokovali a obrátili se na policii,“ prozradil jednatel společnosti EPMS.

Podle něj ale nemusí zmiňovaný účet nutně patřit tvůrci trojského koně. „Může jít o pokus hackera, jak zdiskreditovat tuto osobu. V každém případě došlo k hrubému porušení smluvních podmínek, které nehodláme tolerovat,“ dodal Hervert.

Policie již nyní celou záležitost prošetřuje.

Telefonní číslo 903 0999 zablokovat nelze

Na otázku, proč nebylo z preventivních důvodů zablokováno telefonní číslo 903 0999, aby nedocházelo k dalším podvodům, Hervert odpověděl, že to není z technických důvodů možné.

Trojský kůň MSIL/Lockscreen.J

Trojský kůň pod označením MSIL/Lockscreen.J slibuje v napadeném počítači výhru po zaslání SMS na číslo 903 0999. Vir deaktivuje správce úloh a vynutí si restart počítače.

Poté sice vir přestane působit, správce úloh ale už není přístupný. Opět se k němu uživatel dostane právě až po odeslání drahé SMS.

Nejvíce se trojský kůň šíří prostřednictvím webů s nelegálním obsahem.

„Toto telefonní číslo využívá celá řada společností. Jaké firmě budou peníze na účet připsány, je možné poznat pouze z přesného kódu z SMS zprávy. Pokud bychom zablokovali telefonní číslo 903 0999, znemožnili bychom platební transakce řadě firem i jednotlivcům, kteří nemají s podvodným trojským koněm vůbec nic společného,“ vysvětlil Hervert.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám