Hlavní obsah

Windows 7 je druhý nejoblíbenější operační systém, na XPčka ale zatím nemá

Novinky, Miloslav Fišer

Operační systém Windows 7 začal americký softwarový gigant Microsoft po celém světě oficiálně prodávat 22. října 2009. Za necelý rok pokořil Visty a stal se v celosvětovém měřítku druhým nejoblíbenějším systémem. Oblíbenosti XPček ale ani zdaleka nedosahuje. Vyplývá to z dat analytické společnosti StatCounter.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Článek

Celosvětově nejoblíbenějším systémem je Windows XP, který využívá 54 procent uživatelů. Sedmičky má aktuálně na svých počítačích nainstalováno 20 procent lidí, zatímco Visty 19 %.

Podle Microsoftu je ale jen otázkou času, než se Windows 7 stane světovou jedničkou, protože již nyní jsou sedmičky jedním z nejúspěšnějších operačních systémů v historii od amerického softwarového giganta.

Každou vteřinu prodáme sedm licencí Windows 7
Brandon LeBlanc z Microsoftu

Za prvních devět měsíců se firmě podařilo prodat více než 150 miliónů licencí. Díky tomu jsou sedmičky jedním z nejúspěšnějších systémů v historii Windows.

„Jsme nadšeni. Windows 7 je nejrychleji prodávaným operačním systémem v historii Microsoftu. V podstatě každou vteřinu prodáme sedm licencí,“ uvedl již dříve Brandon LeBlanc z Microsoftu.

Podle něj dosáhl Microsoft tak vysoké prodejnosti především díky firmám. „Když teď půjdete do nějakého podniku, tak máte jistotu, že v 75 procentech případů narazíte právě na Windows 7,“ dodal.

Windows 7 se daří i v Česku

„Pozitivní přijetí Windows 7 je vidět i na českém trhu. Nejnovější operační systém Microsoftu je v současné době v České republice nainstalován již na více než desetině všech počítačů,“ uvedl v květnu Lukáš Křovák, produktový manažer divize Windows společnosti Microsoft.

Foto: mas, Novinky

Windows 7

Při zahájení prodeje zaujal operační systém Windows 7 také svojí prodejní cenou. Nejvybavenější verze Ultimate se v České republice začala prodávat přibližně za sedm tisíc korun. To je takřka polovina sumy, za kterou se před třemi roky začala prodávat nejvyšší edice staršího operačního systému Windows Vista.

Nejnovější operační systém Windows 7 je nabízen v několika různých edicích, které v podstatě rozhodují o jeho funkcích a zároveň i pořizovací ceně. Vybírat je možné z variant Starter, Home Premium, Professional a Ultimate.

Edice operačního systému Windows 7
Windows 7 Starter
Operační systém Windows 7 Starter je určen výhradně pro miniaturní netbooky, protože urychluje činnosti, které chcete provádět. Zajišťuje kratší čekání, méně klikání, ale i například méně potíží při připojování k sítím. Samostatně tato edice systému koupit nelze, můžete ji však zakoupit s novými netbooky s takzvanou OEM licencí.
Windows 7 Home Premium
Edice Windows 7 Home Premium je určena pro domácnosti. Běžným uživatelům by měla zjednodušit vytváření domácí sítě a sdílení všech oblíbených fotografií, videí a hudby. Můžete dokonce sledovat, pozastavovat, přetáčet a nahrávat pořady z televizoru. Oproti vyšší verzi Professional mu však chybí především pokročilejší funkce pro firmy, jako je například vzdálená správa počítače. Systém je nabízen v 32bitové i 64bitové variantě.
Windows 7 Professional
Verze operačního systému Windows 7 Professional je určena především pro firemní nasazení. Je v ní možné snadno obnovovat data pomocí automatického zálohování v síti. Mimo kancelář umožňuje bezpečnější připojení k firemním sítím pomocí funkce Připojení k doméně.Jednou z největších předností této edice je ale speciální doplněk Windows XP Mode, který pomáhá řešit případné problémy s kompatibilitou aplikací. Díky novému módu bude možné ve Windows 7 spouštět starší programy prostřednictvím  vizualizovaných XPček.Na rozdíl od Vist, ve kterých byl použit nepříliš povedený režim kompatibility, by tak měly jít bez problémů spouštět i starší programy, aniž by uživatel musel shánět jejich novější verze. [celá zpráva]
Windows 7 Ultimate
Nejvýkonnější edicí operačního systému Windows 7 je verze Ultimate. Ta v podstatě kombinuje všechny funkce systémů Home Premium a Professional. Navíc nabízí vyšší zabezpečení díky možnosti zašifrovat data na pevném disku pomocí technologie BitLocker a BitLocker To Go. Pro domácí použití však plně postačí systém Home Premium, který je i výrazně levnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám