Hlavní obsah

Současný Linux je děsivý a vypadá jako Windows, tvrdí jeho tvůrce

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský programátor Linus Benedict Torvalds, který jako první začal pracovat na tvorbě operačního systému Linux, je zděšen tím, jakým směrem se v současnosti jádro tohoto systému ubírá. Na konferenci LinuxCon v Portlandu prohlásil, že jsou aktuální verze jádra příliš obrovské a děsivé. Často prý kvůli speciálním vizuálním efektům vypadají jako Windows od Microsoftu. Upozornil na to zahraniční IT server Cnet.

Foto: mas, Novinky

Linux - mnoho tváří jediného operačního systému, to jsou linuxové distribuce. Mezi nejznámější patří Ubuntu, SuSe, Mandriva, Debian nebo RedHat.

Článek

„Podívejte se na buclatého tučňáka Tuxe, symbol operačního systému Linux. Zatímco dříve byla jeho kresba jednoduchá a čistá, nyní využívá moderních grafických nástrojů, aby přilákal co nejvíce lidí,“ řekl Torvalds na konferenci.

Foto: Archiv, Novinky

Tux - maskot operačního systému Linux

Nejrůznější podoby tučňáka Tuxe - maskota operačního systému Linux

FOTO: Archiv, Novinky

„Linuxové jádro už dávno není tak jednoduché, jako když jsem jej začínal před lety programovat. Současné verze dokážou obsluhovat gigantické servery, ale zároveň i nejmodernější výstřelky techniky, jako jsou chytré mobilní telefony,“ popisoval nabubřelost Linuxu jeho tvůrce. Před časem například chytrý komunikátor postavený na Linuxu představila společnost Nokia. [celá zpráva]

Podle Torvaldse se navíc některé verze operačního systému Linux snaží uživatele zaujmout především líbivými grafickými efekty, které systém neustále přibližují k Windows od Microsoftu. „To ale není rozhodně na škodu, protože pomocí takových systémů se nám daří přilákat stále více uživatelů, kteří by jinak nedali na Windows dopustit,“ dodal ředitel Linux Foundation Jim Zemlin.

Podle mnohých pozorovatelů se ale hranice mezi Windows a Linuxem bude do budoucna ještě více ztenčovat. „Stejně jako Microsoft nyní využívá některé přednosti úspěšných open-source projektů, jak bude Linux ještě více úspěšnější, bude sledovat trendy ve Windows,“ domnívá se Matt Asay z Cnetu.

Linux a svět open-source softwaru

Linux je nejpopulárnější typ otevřeného operačního systému pro osobní počítače, volně dostupný veřejnosti k užívání, sdílení i k upravování. Systém Linux je zpravidla nabízen pro osobní i komerční použití zcela zdarma – jeho pořízení stojí pouze čas strávený stahováním z internetu.

Mezi nejznámější projekty patří operační systém Linux, kancelářský balík OpenOffice.org, oblíbená encyklopedie Wikipedie, webový server Apache a v neposlední řadě internetový prohlížeč Mozilla Firefox nebo e-mailový klient Thunderbird. Celý svět otevřeného softwaru je poslední roky hlavním konkurentem společnosti Microsoft.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám