Hlavní obsah

Nokia urovnala patentový spor se Samsungem

Finský dodavatel telekomunikačních zařízení Nokia urovnal patentový spor s jihokorejským výrobcem elektroniky Samsung. Společnost Nokia oznámila, že oba podniky akceptovaly příslušné rozhodnutí arbitrážního soudu. Dodala, že toto urovnání zvýší tržby její patentové divize Nokia Technologies za loňský rok na zhruba miliardu eur (27 miliard Kč) z předloňských 578 miliónů eur.

Foto: mif, Novinky

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics.

Článek

Investory nicméně finanční podmínky urovnání zklamaly, což vedlo k propadu ceny akcií Nokie o zhruba deset procent. Akcie Samsungu naopak posílily o více než procento.

Společnosti Nokia a Samsung se v roce 2013 rozhodly pro arbitráž, aby urovnaly neshody ohledně plateb za telefonní patenty Nokie v letech 2014 až 2018. Podobný spor nyní Nokia vede také s dalším jihokorejským výrobcem elektroniky LG, napsala agentura Reuters.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z důvodů, proč se vedení Nokie rozhodlo předloni odprodat svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám