Hlavní obsah

Nokia převzala kontrolu nad francouzským rivalem Alcatel-Lucent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce telekomunikačních zařízení Nokia ovládl francouzského soupeře Alcatel-Lucent. Firmy se na spojení dohodly loni v dubnu, Nokia za Alcatel-Lucent nabídla zaplatit 15,6 miliardy eur (přes 420 miliard korun) v akciích. Obě společnosti se spojí 14. ledna, oznámila v pondělí finská společnost.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Transakce by měla být dokončena v prvním čtvrtletí tohoto roku. Průběžné výsledky podle regulátora francouzského akciového trhu ukazují, že Nokia bude držet zhruba 79 procent akcií Alcatelu.

"Budeme postupovat rychle, abychom obě společnosti sloučili a uskutečnili naše integrační plány," uvedl generální ředitel Nokie Rajeev Suri v prohlášení.

Nokia se smartphony zaspala

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z důvodů, proč se vedení Nokie rozhodlo předloni odprodat svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Loni nicméně zástupci tohoto finského podniku potvrdili, že mají v úmyslu se na mobilní trh vrátit. Nokia už však vyrábět smartphony nebude, plánuje si na to najít partnera. [celá zpráva]

Převzetím Alcatelu získá finská společnost silnější postavení na trhu s telekomunikačními zařízeními, kde tvrdá konkurence a nízké tempo růstu tlačí ceny dolů. Hlavními soupeři Nokie jsou švédský Ericsson a čínský konglomerát Huawei.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám