Hlavní obsah

Nové mobily Lumia odsouvají počítače na druhou kolej

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S velkou parádou ukázala společnost Microsoft v New Yorku v noci z úterý na středu dva nové chytré telefony řady Lumia. Oba patří k tomu nejlepšímu, co kdy americký softwarový gigant vyrobil. Proti konkurenci navíc nabízejí jednu velkou výhodu – dokážou nahradit i stolní počítač.

BEZ KOMENTÁŘE: Microsoft Lumia 950 a 950 XLVideo: Microsoft Lumia

 
Článek

Nové Lumie se nabízejí ve dvou různých velikostech. Menší Lumia 950 má 5,2palcový displej s rozlišením 2560x1440 obrazových bodů. Stejné rozlišení má také větší verze 950 XL, úhlopříčka však narostla na 5,7 palce.

Oba modely se od sebe liší také výkonem, byť i pomalejší a menší Lumia 950 patří k těm nejvýkonnějším přístrojům na trhu. V jejích útrobách tepe šestijádrový procesor Qualcomm Snapdragon 808, který má čtyři jádra taktována na 1,44 GHz a zbylá dvě na 1,82 GHz. Tento čip je doplněn o 3 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat pomocí paměťových karet microSD.

Foto: archív výrobce

Lumia 950

Foto: archív výrobce

Lumia 950 XL

U verze 950 XL udává pracovní tempo osmijádrový procesor, polovina jader u něj nabízí frekvenci 2 GHz a další polovina 1,5 GHz. Větší Lumia navíc disponuje výkonnější grafikou, model Adreno 418 byl nahrazen verzí Adreno 430. Operační paměť i úložný prostor jsou stejné jako u menší varianty.

Oba nové smartphony od Microsoftu jsou vybaveny stejnými fotoaparáty. Na přední straně se pyšní 5megapixelovým senzorem a na zadní 20megapixelovým fotoaparátem PureView s optikou Carl Zeiss. Ten je doplněn o optickou stabilizaci obrazu a trojitou LED diodu. Tradičně nechybí ani hardwarové tlačítko nahrazující spoušť.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Viceprezident Microsoftu Panos Panay ukazuje Novou Lumii 950

Nové Lumie mají unibody design, který je typický i pro chytré telefony tohoto výrobce. To znamená, že celá zadní strana plynule přechází v bočnice a obepíná celý displej.

Stačí připojit klávesnici, myš a monitor

Ani vzhled, ani výkon však nejsou největšími lákadly obou novinek. Tím je mobilní verze operačního systému Windows 10, která je vybavena funkcí Continuum. Díky ní dokážou oba chytré telefony zastoupit klasický stolní počítač.

Na slavnostním galavečeru Microsoft ukázal kromě dvou smartphonů také univerzální dokovací stanici, jež funkci Continuum podporuje (tu budou využívat s největší pravděpodobností i konkurenční výrobci). Z jedné strany se k ní připojí telefon prostřednictvím USB kabelu a z druhé pak monitor, klávesnice a myš.

Foto: repro Microsoft

Speciální dok od Microsfotu pro připojení telefonu k monitoru, klávesnici a myši.

Na obrazovce se pak zobrazí klasické rozhraní Windows 10, jako kdyby byl skutečně připojen klasický stolní počítač. Koneckonců jak funguje tento koncept v praxi, ukázala už společnost Acer na veletrhu IFA v německém Berlíně. [celá zpráva]

Lumie 950 a 950 XL by se měly na pultech obchodů objevit ještě před Vánocemi. Menší verze se bude nabízet za cenu okolo 16 000 Kč, větší pak za cca 19 000 Kč.

Foto: Richard Drew, ČTK/AP

Nové Lumie 950 a 950 XL

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám