Hlavní obsah

Za víkend se prodalo rekordních deset miliónů iPhonů

Novinky, zgl

Společnost Apple odstartovala minulý týden v pátek na některých zahraničních trzích prodeje iPhonů 6 a 6 Plus. Zájem o obě novinky byl vyšší než v předchozích letech, chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka se prodalo deset miliónů.

Apple iPhone 6 a 6 PlusVideo: Apple

 
Článek

„Prodeje iPhonu 6 a iPhonu 6 Plus předčily naše očekávání. Nemůžeme být šťastnější,“ neskrýval své nadšení šéf Applu Tim Cook. Vloni, kdy Apple uvedl na trh iPhony 5C a 5S, si je během jediného víkendu koupilo devět miliónů lidí.

„Chtěli bychom poděkovat našim zákazníkům, že nám pomohli vytvořit nejlepší start vůbec. Nyní se snažíme co nejrychleji uspokojit zájmy dalších zájemců,“ podotkl Cook. Zájem o obě novinky byl totiž takový, že se na všechny zájemce nedostalo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: První šťastlivci už mají nový iPhone 6Video: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lidé čekali ve frontě v Berlíně a v Paříži na nový iPhone několik dníVideo: Reuters

Jen v sousedním Německu čekala před berlínským Apple Storem necelá tisícovka lidí. Podle informací Novinek měl obchod připravené necelé tři stovky přístrojů s logem nakousnutého jablka. Dostalo se tak jen na ty, kteří neváhali přispěchat do fronty s několikadenním předstihem. [celá zpráva]

Jakého podílu z deseti miliónů prodaných smartphonů dosáhl menší iPhone 6 a jakého větší verze 6 Plus, však zástupci Applu neupřesnili. Již dříve však avizovali, že podle předobjednávek je největší zájem o větší iPhone 6 Plus.

Foto: archív výrobce

Oba nové iPhony vedle sebe

V první vlně se nové chytré telefony od amerického počítačového gigantu začaly v pátek prodávat v Japonsku, Austrálii, USA, Kanadě, Francii, Singapuru, Hongkongu, Portoriku, Velké Británii a Německu.

Co umí nové iPhony 6 a 6 Plus

Apple iPhone 6 má 4,7palcový displej, což je o 0,7 palce více než v případě předchůdce s označením 5S. Druhá novinka nese název iPhone 6 Plus a je vybavena 5,5palcovým displejem. Menší model nabídne rozlišení 1334 x 750 obrazových bodů a větší 1920 x 1080 pixelů.

Pracovní tempo bude u obou modelů udávat nový 64bitový procesor Apple A8. Ten nabídne proti loňskému top modelu až o 25 % vyšší výkon. Přesto se podařilo výdrž nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka prodloužit. Například při brouzdání po webu prostřednictvím 3G se iPhone 5S vybil po osmi hodinách, iPhone 6 však při stejném pracovním vytížení vydrží 10 hodin a iPhone 6 Plus dokonce půl dne.

Zcela nový je také design obou chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka. Je více zaoblený, díky čemuž by se přístroje měly dobře držet v ruce. Kvůli větší obrazovce nové telefony samozřejmě narostou do výšky i šířky, tloušťku se ale Applu podařilo srazit ze stávajících 7,6 mm (iPhone 5S) na 6,9 mm v případě iPhonu 6 a na 7,1 mm v případě verze Plus.

Dostupnost nových chytrých telefonů s logem nakousnutého jablka je pro další trhy plánována už na pátek 26. září. V rámci druhé vlny se iPhony 6 a 6 Plus začnou prodávat například v sousedním Rakousku, Itálii nebo ve Španělsku. Kdy přesně se obě novinky objeví v Česku, zatím Apple neprozradil. Otazník visí také nad oficiální prodejní cenou, někteří tuzemští prodejci však novinky nabízejí v rámci předobjednávky klidně i za 38 tisíc Kč. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám