Hlavní obsah

Mobilní internet v ČR za pět let dožene pevné přípojky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvíjející se mobilní internet v Česku do pěti let dožene stagnující pevné přípojky. Oba typy připojení bude využívat podobně kolem dvou třetin Čechů. Vyplývá to ze studie PricewaterhouseCoopers (PwC).

Foto: Reuters

Ilustrační foto

Článek

Zatímco mobilní internet v současnosti používá kolem 46 procent Čechů, pevné připojení má 63 procent. V roce 2018 bude podle studie na internet z mobilních zařízení přistupovat 66 procent a z pevných sítí 68 procent.

"V současné době je penetrace trhu mobilního internetu v České republice stále výrazně nižší, než je tomu u pevného připojení. V následujících pěti letech však očekáváme silný rozvoj trhu mobilního připojení. A to navzdory novému trendu, kdy si operátoři účtují nemalé poplatky za to, že zákazník překročí svůj datový limit (FUP). Naopak trh s pevným internetovým připojením se již výrazněji rozvíjet nebude," uvedla Petra Bočáková z PwC.

Popularita tabletů a chytrých telefonů

Pro českého internetového uživatele je typické připojení z osobního počítače nebo notebooku. Většina Čechů pak nevyužívá naplno internetové kapacity svého mobilního zařízení. Rozšíření chytrých telefonů by se mělo zvýšit ze stávajících 40 procent na 68 procent. Podíl tabletů se zvýší z devíti na 28 procent.

Přes rychlý rozvoj tohoto odvětví zůstanou trhy vyspělých i rozvíjejících se ekonomik do roku 2014 relativně nenasycené. Mobilní internet bude v roce 2018 dostupný jen pro zhruba polovinu světové populace, pevné připojení bude mít k dispozici každá druhá rodina.

Celosvětové příjmy z internetového připojení činily v roce 2013 více než 400 miliard dolarů, v roce 2018 by měly přesáhnout 600 miliard. Vykazovat tak budou roční růst v průměru devět procent, který bude tažen hlavně rozvíjejícími se ekonomikami. Přitom tři z každých pěti dolarů vynaložených na internetové připojení budou pocházet z mobilního internetového připojení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám